Kvůli hrozící arbitráži hledá MF právní služby za 70 mil. Kč

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Česku hrozí arbitráž s kyperskou společností Benley Investments ohledně její investice do společnosti CS Expres. MF proto vypsala výběrové řízení, v rámci kterého hledá právní kancelář, která by ČR v případném sporu zastupovala. Odhadovaná cena zakázky je 70 milionů korun. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek a informací od ministerstva financí. MF nároky Benley Investments odmítá.

"Jedná se o zadání veřejné zakázky na právní zastupování České republiky v rozhodčím a souvisejících řízeních a případném smírném řešení sporu s kyperskou společností Benley Investments Limited," uvedl na dotaz ČTK Radek Ležatka z tiskového oddělení ministerstva.

Investice kyperské společnosti Benley Investments podle MF spočívá v jejím podílu akcií ve společnosti CS Expres. Škodu za zmařenou investici Benley vyčíslila na několik desítek milionů korun, a to kvůli nečinnosti a průtahům tuzemských úřadů a soudů. Společnost CS Expres, která měla dříve sídlo v Chrudimi, se zabývá automobilovou dopravou a nyní je v konkurzu.

Ministerstvo podle Ležatky nároky společnosti Benley Investments odmítá. "Ale pro případ, že by i přesto společnost Benley hodlala arbitrážní řízení proti ČR iniciovat, přistoupilo MF k zahájení výběrového řízení z důvodu lhůt stanovených v zákoně o veřejných zakázkách," uvedl Ležatka.

Veřejná zakázka tak podle něj pokračuje, vítězný uchazeč tedy dosud vybrán nebyl a v současné době ani není možné určit přesné datum ukončení zakázky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK