Co týden dal?

14.05.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Něměli jste čas sledovat, co se celý týden dělo? Nevadí! I tentokrát pro vás máme připraven souhrn nejzajímavějších nejen ekonomických událostí ze světa, z domova i z našeho serveru za uplynulý týden.

Posledních 7 dní ve světě

Evropská unie požádala Washington, aby zahrnul desítku jejích nových členů do programu, jenž umožňuje vstup na území Spojených států bez vízové povinnosti. Komisař EU Antonio Vitorino na jednání ve Washingtonu zažádal o rozšíření osvobození od vízové povinnosti na všech 25 států EU. Z dosavadních 15 členů EU potřebují na cestu do USA víza jen Řekové.

Maďarsko zřejmě odsune přijetí eura o dva roky, tedy asi až v roce 2010. Na zhruba stejné datum jej plánuje i Česká republika. Jedinou zemí z nováčků Evropské unie, která splňuje maastrichtská kritéria pro přijetí eura, je Estonsko. České republice v jeho přijetí brání nadměrný schodek veřejných financí, který navíc dlouhodobě stále roste.

Francouzský HDP stoupl v letošním prvním čtvrtletí mezikvartálně o 0,8 procenta, nejvíc od konce roku 2000. Statistický úřad též snížil odhad růstu francouzské ekonomiky za čtvrté čtvrtletí loňského roku na 0,6 procenta z 0,7 procenta.

Také německý HDP stoupl v prvním čtvrtletí mezikvartálně o nečekaně výrazných 0,4 procenta zejména díky silnému vývozu, ukázaly předběžné údaje Spolkového statistického úřadu. Jde o nejsilnější růst od prvního čtvrtletí roku 2001, kdy největší evropská ekonomika přidala 0,9 procenta.

Posledních 7 dní u nás

Míra registrované nezaměstnanosti koncem dubna klesla na 10,2 procenta z 10,7 procenta na konci března, oznámilo v pondělí Ministerstvo práce a sociálních věcí. Uvedlo, že během dubna úřady práce nově zaevidovaly 46.908 osob, zatímco evidenci ukončilo 71.639 uchazečů, z toho nové zaměstnání získalo 55.981 osob. Na jedno volné pracovní místo připadá 12,5 uchazeče.

Český statistický úřad zveřejnil údaje o vývoji spotřebitelských cen v dubnu 2004. Meziročně růst cen zpomalil na 2,3 procenta ze 2,5 procenta za předchozí měsíc. Česká inflace v dubnu skončila mírně pod odhadem, když růst cen přibrzdily sektory bydlení a rekreace.

Až na 678 milionů eur v příštích třech letech se mohou těšit obyvatelé českého venkova. Evropská komise počítá v letech 2004-2006 s příspěvkem 542,8 milionu eur ze společné pokladny a 135,7 milionu eur z českého státního rozpočtu. Po definitivním schválení plánu v EK by první peníze na konkrétní projekty mohly dorazit na přelomu května a června, zatím v podobě zálohy ve výši desetiny celkové sumy, tedy zhruba 54 milionů eur.

Česká exportní banka získala syndikovaný revolvingový úvěr ve výši 220 milionů dolarů (5,94 miliardy korun), uvedli ve čtvrtek hlavní aranžeři Bayerische Landesbank a Calyon Corporate and Investment Bank. Dohoda o půjčce denominované v několika měnách bude uzavřena v pátek.

Posledních 7 dní na našem serveru

Připravili jsme pro vás nový "Kalkulátor nemocenské" pro výpočet výše vaší nemocenské dávky po dobu vaší nemoci.. Kalkulátor naleznete v sekci EKONOMIKA.  Pokud vám nebudou při výpočtu některé termíny jasné, jejich přesný význam si můžete přečíst v nápovědě kalkulátoru nemocenské.

Zajímá vás jak vysoké pojistné předepsaly pojišťovny v loňském roce? Kolik z předepsaného pojistného připadlo na životní a neživotní pojištění? Právě pro vás je připravena nová stránka v sekci Pojištění nazvaná Pojištění v číslech. Zatím uvádíme pouze základní údaje, ale časem zda naleznete i předepsané pojistné nejen podle pojišťoven, ale také jednotlivých druhů pojištění. Těšit se můžete také na grafy.

V sekci "Interview" vám nabízíme zajímavé rozhovory s odborníky, kteří mají blízko ke světu financí. V tomto týdnu jsme pro vás připravili rozhovor s Františkem Pavelkou, předsedou představenstva Wüstenrot hypoteční banky, který se věnuje hypotečnímu úvěrování jako jedné z možností financování investic nejen do nemovitostí. Přejeme Vám příjemné čtení!

FinTriky

Tento týden byl tématem Fintriků "Internet šetří čas i peníze". Potřebujete rychle a bez námahy pořídit lístky do kina nebo na koncert, koupit nebo prodat cenný papír, sehnat práci anebo třeba uzavřít stavební spoření? Pokud máte přístup k internetu, věřte, že vše z toho, co jsme jmenovali, je možné právě přes internet vyřídit. Mnohdy nejen rychle a pohodlně, ale také se značnou úsporou peněz. Nevěříte? Potom si nenechte přečtěte naše články, které Vám poradí, jak na to.

On-line prodej

Odjíždíte na služební cestu nebo na jarní dovolenou? Pojistěte se on-line! Není potřeba nikam hodit a otevřeno máme 24 hodin denně. V závislosti na způsobu platby lze uzavřít cestovní pojištění večer před odjezdem. K základnímu pojištění lze sjednat řadu dalších připojištění: úrazové připojištění, pojištění zavazadel apod.

On-line prodej Finance.CZ - S námi ušetříte:

Stavební spoření s odměnou až 300 Kč
Penzijní připojištění s odměnou 50 % měsíčního příspěvku

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpověďi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát jsme pro vás vybrali dotaz týkající se termínovaných vkladů.

Otázka: "Dobrý den, chtěla bych se zeptat zdali a jak se změní úroky z termínovaných vkladů po vstupu do EU a zdali se předpokládá příliv více firem do bankovního sektoru v horizontu dvou let."

Odpověď:Nejsem přesvědčen o přímé závislosti mezi naším vstupem do EU a výší sazeb u TV. Úroky u TV jsou zácislé především na pohybu úrokových sazeb stanovovaných ČNB..."

Anketa

Celý tento týden jsme se vás v naší anketě ptali, zda omezíte své cesty autem kvůli neustále rostoucím cenám pohonných hmot.
A jaké byly vaše odpovědi? Hlasování bylo tentokrát velmi vyrovnané. O pouhá tři procenta zvítězila ta skupina lidí, kteří tvrdí, že se bez vozidla neobejdou a tudíž ani své jízdy autem omezovat nebudou.
Podívejte se nyní na procentuální vyjádření jednotlivých odpovědí:

Otázka: Ceny ropy rostou a zdražení se nevyhne ani pohonným hmotám. Omezíte své cesty autem?

  • Ano - již nyní jsou drahé ( 26 %)
  • Ano - ale pouze částečně (22 %)
  • Ne - bez vozidla se neobejdu (29 %)
  • Nevím - vozidlo nevlastním (23 %)

 


Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU