Kolik spořit a odečíst si na daních co nejvíce?

14.05.2004 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


S pomocí penzijního připojištění si nejen spoříte na penzi, ale také můžete ušetřit na daních. Přečtěte si, kolik je nejvýhodnější měsíčně ukládat, abyste co nejvíce využili daňových výhod. Finanční poradce radí…

Nedávno se na Poradenské centrum obrátila jedna z našich čtenářek s prosbou o radu týkající se penzijního připojištění.

„Dobrý den, je mi 45 let, mám zájem o penzijní připojištění. Moje hrubá mzda činí 14000, čistá 11200 Kč. Prosím, poraďte, kolik by bylo vhodné spořit, aby se mi to odečetlo z daní a nic jsem nedoplácela. Plat mám po celý rok neměnný. Doporučte mi též i vhodný penzijní fond. Děkuji.“

A zde je odpověď finančního poradce Romana Langfellnera z firmy Finance.EU

„Dobrý den, částka, kterou lze odečíst z daňového základu, se rovná úhrnu příspěvků zaplacených účastníkem penzijního připojištění na zdaňovací období, sníženému o 6 000,- Kč.
Maximálně lze ale z daňového základu odečíst jen 12 000,- Kč . Budete-li spořit 500,- Kč měsíčně bude činit výše státního příspěvku 150,- Kč měsíčně.
Budete-li spořit 1000,- Kč měsíčně bude činit výše státního příspěvku 150,- Kč měsíčně a zároveň si můžete odečíst z daňového základu částku 500 x 12 = 6000,- Kč. Budete-li spořit 1500,- Kč měsíčně bude činit výše státního příspěvku 150,- Kč měsíčně a zároveň si můžete odečíst z daňového základu částku 1000 x 12 = 12000,- Kč.
V případě, že budete měsíčně přispívat 1000,- Kč, daňová úspora bude činit 900,- Kč. V případě, že budete přispívat měsíčně 1500,- Kč, bude daňová úspora činit 1800,- Kč. To vše na základě Vámi uváděných údajů o hrubé mzdě.
Mezi vhodné penzijní fondy patří PF Komerční banky, Credit Suisse penzijní fond, Penzijní fond České pojišťovny, ING Penzijní fond.“

Díky penzijnímu připojištění můžete platit nižší daně. Od základu daně z příjmu si totiž lze odečíst část zaplacených příspěvků v daném roce. Daňové úlevy v souvislosti s penzijním připojištěním se uplatňují na základě novely zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.
Nárok na daňovou úlevu získává každý, kdo zaplatí za zdaňovací období více než 6 000 Kč. Měsíčně si tedy musí spořit více jak 500 Kč. Vše, co je zaplaceno na 6 000 Kč je potom možné odečíst od základu daně, přičemž nejvyšší povolený limit je 12 000 Kč.
Optimální výše příspěvku, která zajistí v součku jak požadovanou výši daňového odpočtu, tak připsání maximálního státního příspěvku, je platba 1 500 Kč měsíčně, tedy 18 000 ročně.

Pokud Vás zajímají bližší informace o výhodách penzijního připojištění navštivte naši sekci Penze. Nevíte-li, pro který penzijní fond se rozhodnout, nabízíme vám pomocnou ruku. Zde najdete spoustu zajímavých informací o hospodaření penzijních fondů, nabízených produktech, připsaných výnosech, počtu aktivních účastníků…

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY