Amerika zrychluje, Čína si sáhla na dno

18.01.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Každý, kdo si minulý rok koupil ve Švýcarsku kávu, ví, že frank je “příšerně nadhodnocený”,…toť slova jednoho londýnského manažera hedgeového fondu. Není evidentně sám, kdo si to myslí.

Jak dál klesá napětí na velkých periferiích eurozóny (včerejší španělská aukce je toho pěkným dokladem), investoři ze super-bezpečného franku dál utíkají. Včera tak frank vůči euru oslabil na nejslabší úrovně za posledních 20 měsíců.

Vedle španělské aukce k většímu pocitu bezpečí ve čtvrtek přispěla i další sada amerických makro-čísel. I když podnikatelská nálada na východě USA zaznamenala mírné zhoršení, jasný pozitivní trend potvrzuje americký realitní trh - původní epicentrum globální finanční krize v roce 2008/2009. Zahájené stavby nových domů vystřelily vzhůru o 12 % a nenechávají nikoho na pochybách, že realitní byznys bude v nadcházejících kvartálech pozitivně ovlivňovat americké HDP i trh práce - žádosti o dávky v nezaměstnanosti ostatně poklesly v uplynulém týdnu na nejnižší úrovně za posledních pět let. Amerika zkrátka vypadá pozitivně, a to nehledě na teplejší počasí a stavební práce spojené s úklidem po hurikánu Sandy, které mohly trochu nadhodnotit prosincová čísla.

A poslední díl do skládačky, ve které se daří rizikovým aktivům a naopak v defenzivě zůstávají bezpečné přístavy jako frank, přišel dnes ráno z Číny. HDP v roce 2012 ukázalo sice nejslabší výkon čínské ekonomiky za posledních třináct let. Čtvrtý kvartál ale ukazuje obrat, který potvrzuje i řada předstihových indikátorů. Vše tak ukazuje, že rok 2013 ve světové ekonomice číslo dvě bude o poznání lepší.

Pokud takový optimismus vydrží, nebudou muset centrální banky brzo zalívat trhy novými penězi. To platí i pro ČNB, která na současných úrovních nebude mít moc důvodů spustit intervence proti koruně.


Auror komentáře je hlavním ekonomem Era Poštovní spořitelny

Autor článku

Jan Bureš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE