Zaměstnavatel vás může z dovolené odvolat

18.05.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Vytoužená dovolená je před vámi a vy chcete aby trvala co nejdéle. Sbalené kufry leží v předsíni a čekáte na taxi, které vás zaveze na letiště. V tom zazvoní telefon a v tu ránu je všechno jinak? Zpět do práce. Co o tom říká Zákoník práce?

Téma tohoto týdne: Nepracujte, vezměte si dovolenou!

Do léta nám sice ještě nějaký ten pátek zbývá, ale už teď byste měli myslet na to, ve kterém termínu si chcete letos vzít dovolenou. A váš zaměstnavatel vás k tomu jistě brzy vybídne, pokud již tak neučinil. O poskytnutí dovolené a jejím termínu rozhoduje vždy v konečném důsledku zaměstnavatel. Nemůžete si tudíž diktovat, kdy a na jak dlouho budete v létě odpočívat.

Podle zákoníku práce činí základní výměra dovolené čtyři týdny. Zaměstnavatel vám může určit čerpání dovolené, i když jste dosud nesplnili podmínky pro vznik nároku na dovolenou, jestliže lze předpokládat, že tyto podmínky splníte do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru. Za dobu čerpání dovolené vám přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku a případné naturální požitky.

Čerpání dovolené by mělo proběhnout v tom kalendářním roce, ve kterém nárok na dovolenou vznikl. Může se však stát, že z nějakých důvodů nemohlo proběhnout čerpání dovolené v příslušném roce (například tomu bránili naléhavé provozní důvody, překážky v práci …). Pak vám je zaměstnavatel povinen dovolenou poskytnout tak, aby skončila nejpozději do konce příštího kalendářního roku. Pokud nevyčerpáte dovolenou ani v tomto následujícím roce, je vám zaměstnavatel povinen poskytnout náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku a případné naturální požitky.

Zaměstnavatel má právo určený nástup na dovolenou z měnit či přímo vás z dovolené odvolat. Stačí jeden telefonát a všechny ideály jsou pryč. Může tak ale učinit pouze tehdy, pokud se změní okolnosti, za kterých byl termín dovolené určen. Zaměstnavatel ne pak povinen nahradit vám náklady, které vám vznikly proto, že zaměstnavatel změnil určenou dobu čerpání dovolené nebo že vás odvolal z dovolené. Mezi tyto náklady patří například zaplacení stornopoplatků cestovních kanceláří, jestliže máte zakoupen zájezd, proplacení cesty zpět a tak dále.

V některých případech může také dojít k přerušení dovolené. Jelikož smyslem dovolené je regenerace zaměstnance, pokud by nějaká překážka v této regeneraci bránila, je vhodné běh dovolené přerušit. Může jít o čtyři situace:

  • Nastoupí-li během dovolené službu v ozbrojených silách nebo civilní službu, 
  • Byl-li uznán práce neschopným pro nemoc nebo úraz nebo 
  • Ošetřuje-li nemocného člena rodiny (to neplatí, určil-li zaměstnavatel čerpání dovolené na dobu ošetřování nemocného člena rodiny na žádost zaměstnance). 
  • Dovolená zaměstnankyně se přerušuje také nástupem mateřské a rodičovské dovolené a zaměstnance také nástupem rodičovské dovolené.

Jak již bylo výše řečeno, nástup dovolené vždy určuje zaměstnavatel. Dobu čerpání dovolené určuje podle plánu dovolených tak, aby si zaměstnanec mohl dovolenou vyčerpat zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně dva týdny, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne jinak. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem; tato doba může být výjimečně zkrácena. Připadne-li v době dovolené zaměstnance svátek na den, který je jinak jeho obvyklým pracovním dnem, Nezapočítává se mu do dovolené.

Pokud žena požádá, je zaměstnavatel povinen poskytnou jí dovolenou tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené (nebo rodičovské dovolené).

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky