Nečerpání dovolené a nárok na finanční náhradu

19.05.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Vzít si 14 dní dovolenou a jen tak lenošit a nic nedělat. To je krásná představa. Realita je ale zcela jiná. Obvyklé jsou situace, kdy bychom na dovolenou chtěli, ale z důvodu pracovního vytížení nemůžeme. Co s nevyčerpanou dovolenou dělat?...

Téma tohoto týdne: Nepracujte, vezměte si dovolenou!

A nejen s nevyčerpanou dovolenou. Poradíme vám co dělat s dovolenou v případě změny zaměstnavatele. Máte nárok u nového na čerpání volna? Tak jako obvykle nejlepší je se dohodnout. Dohoda dvou stran je vždy tím nejelegantnějším řešením a předejdete tím problémům. Ne vždy je ale dohoda možná. Pak nezbude, než vzít k ruce zákon a poradit se s paragrafy.

Vztah zaměstnavatele a zaměstnance ošetřuje známý z. 65/1965 Sb., Zákoník práce. V paragrafu 110a je upraveno čerpání dovolené v případě změny zaměstnavatele takto: "Změní-li  zaměstnanec  v   průběhu  téhož  kalendářního  roku zaměstnání,  může  mu  kterýkoliv  ze  zúčastněných zaměstnavatelů poskytnout  dovolenou,  na kterou  mu  vznikl  nárok  u   druhého  zaměstnavatele". Má to ale i následující podmínku: "jestliže o to zaměstnanec  požádá  nejpozději  před  skončením pracovního poměru u dosavadního   zaměstnavatele".

To by nebyl zásadní problém. Ten nastane v další části, protože "zúčastnění  zaměstnavatelé  se dohodnou  na  úhradě  vyplacené  náhrady  mzdy  za dovolenou, na niž zaměstnanci u zaměstnavatele poskytujícího dovolenou nárok nevznikl" a to už problém být může.

Na jakou mzdu máte v průběhu dovolené nárok
Dovolená je příjemná i tím, že přestože nepracujete, máte nárok na mzdu. To se zdá jako bezvadné, ale ono to zase nemusí být tak ideální. Máte totiž nárok na průměrnou mzdu. V paragrafu 110b se totiž praví: "zaměstnanci  přísluší  za  dobu  čerpání dovolené náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku". No a ten průměr může být nižší, než vaše mzda v posledním měsíci.

Nečerpání dovolené a její proplacení
A konečně je tu případ, kdy nemohu z nějakých důvodů dovolenou čerpat. Na tuto situaci pamatuje také písmeno b již zmiňovaného paragrafu 110 zákoníku práce a sice takto:

Náhradu mzdy  za nevyčerpanou dovolenou  je zaměstnavatel povinen zaměstnanci  poskytnout pouze tehdy,  jestliže zaměstnanec nemohl vyčerpat dovolenou ani do konce příštího kalendářního roku
  a) protože mu zaměstnavatel neurčil  dobu čerpání dovolené nebo mu určil nesprávnou délku dovolené,
  b) pro překážky v práci na straně zaměstnance,
  c) pro skončení pracovního poměru.

Závěr
Čerpání dovolené nebo eventuelní náhrady za dovolenou je v zákoníku práce naštěstí ošetřeno velmi slušně a proto není důvod se obávat, že bychom na dovolenou neodjeli nebo náhradu nedostali. Teď už jen sbalit kufry a hurá za odpočinkem!

Více informací na stránce http://www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky