Co týden dal?

21.05.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Již několik let pro vás týden co týden připravujeme souhrn nejdůležitějších událostí, které se staly v průběhu právě uplynulého týdne. Ne jinak je tomu i dnes. Podívejte se na novinky z domova, ze světa i z našeho serveru...

Posledních 7 dní ve světě

Víte kdo si nejvíce užívá spánku v pracovní době? Irové! Každý čtvrtý Evropan již někdy usnul v práci. Na špici jsou v tomto směru Irové, naopak Nizozemci umějí potlačit zívání nejlépe, uvedl v pondělí internetový portál Jobline.

Nepokoje na Blízkém východě neberou konce. Nálož v automobilu sebevražedného útočníka zabila v pondělí ráno šéfa irácké vládní rady a nejméně dalších osm lidí u vjezdu do ústředí koaliční správy v Bagdádu.

Posledních 7 dní u nás

Příliv peněz do investičních fondů v České republice neustal ani v prvním čtvrtletí, ale jen na účty peněžních a akciových fondů, zatímco manažeři dluhopisových fondů měli k dispozici výrazně méně prostředků než před třemi měsíci, ukázala podle agentury Reuters v úterý odvětvová statistika.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil Českému mobilu pokutu 6,5 milionu korun za smlouvy s distributory, které určovaly ceny dobíjecích telefonních kuponů, oznámil ve středu mluvčí úřadu. "Dohody o přímém určení cen představují jeden z nejzávažnějších protisoutěžních deliktů," uvádí agentura Reuters.

Mistrovství Evropy ve fotbale s nemalými ambicemi našich reprezentantů zná nominace. Nominváni byli: Jaromír Blažek, Petr Čech, Antonín Kinský, René Bolf, Zdeněk Grygera, Tomáš Hübschman, Marek Jankulovski, Martin Jiránek, Pavel Mareš, David Rozehnal (FC Bruggy), Tomáš Ujfaluši Tomáš Galásek, Pavel Nedvěd, Jaroslav Plašil, Karel Poborský, Tomáš Rosický, Vladimír Šmice, Roman Týce, Štěpán Vachoušek, Milan Baroš, Marek Heinz Jan Koller, Vratislav Lokvenc, Miroslav Matušovič.

Mobilní operátor Eurotel vyplatí dividendu čtyři miliardy korun z loňského zisku 7,25 miliardy korun a z nerozdělených zisků minulých let, oznámil v pátek mluvčí mateřské společnosti.

Červnové volby do Evropského parlamentu zřejmě skončí drtivým vítězstvím opozice, jež může získat bezmála tři čtvrtiny ze 24 mandátů vyhrazených pro Česko, vyplynulo z výsledků průzkumu veřejného mínění. Agentura STEM ve čtvrtek uvedla, že Občanskou demokratickou stranu (ODS) hodlá volit 35,8 procenta voličů, kteří se chystají k volbám. Pro nejsilnější opoziční stranu by to znamenalo zisk až 12 mandátů, pokud se do parlamentu neprobojují menší strany.

Posledních 7 dní na našem serveru

Hodláte si uzavřít pojištění a potřebujete poradit? Právě pro vás jsou zaktualizovány seznamy pojišťovacích makléřů sdružených v KOPM  a AČPM. Nezapomeňte, že zajímavé informace naleznete také v našich abecedách sekce Pojištění, a že řadu pojištění můžete uzavřít také v našem Prodejním centru.

Která stavební spořitelna nebo hypoteční banka má největší tržní podíl? V sekci Bydlení jsme pro vás zaktualizovali čísla o tom, jak na tom byly tyto instituce ke konci roku 2003.

V sekci Interview vám každých čtrnáct nabízíme nový zajímavý rozhovor s osobou, která má blízko ke světu financí. Tentokrát jsme pro vás připravili rozhovor s Jánem Frankem, předsedou představenstva Fio, družstevní záložny na téma: "Minulost a budoucnost družstevních záložen v Česku". Rozhovor bude zveřejněn v pondělí.

FinTriky

Téma Fintriků toho týdne bylo "Nepracujte, vezměte si dovolenou". Jednotlivé články byly tyto:

  • Mateřská a rodičovská dovolená
  • Školení a studium při zaměstnání
  • Nečerpání dovolené a nárok na finanční náhradu
  • Zaměstnavatel vás může z dovolené odvolat
  • Dovolená od A do Z

On-line prodej

Uzavřete smlouvu o stavebním spoření za nejvýhodnějších podmínek. Také penzijní připojištění nabízíme se zajímavými bonusy!

On-line prodej Finance.CZ - S námi ušetříte:

Stavební spoření s odměnou až 300 Kč
Penzijní připojištění s odměnou 50 % měsíčního příspěvku

Poradenství
Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpověďi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti investic.

Otázka: "Budu mít k dispozici větší množstí eur. Domníváte se, že je lepší eura držet nebo je měnit na koruny a jestliže je měnit, tak při současném kursu, nebo lze očekávat kurs lepší? Kč budu potřebovat asi do roka."

Odpověď: "Na vývoj kurzů eura a CZK není jednoznačný názor. Do budoucna se očekává postupné mírné posilování české koruny oproti euru, ale v horizontu jednoho roku se může stát, že v důsledku např. rychlejšího zvyšování eurových úrokových sazeb (oproti korunovým), dalšího prohlubování rozpočtového schodku nebo politické nestability může dojít k oslabení koruny. V případě, že se rozhodnete ke konverzi na českou korunu, tak bychom doporučovali..."

Anketa

Máte doma televizi nebo rádio? A víte, že se musí platit poplatky za rozhlas a televizi? To by nebylo ještě nic zvláštního. Pozoruhodná je ovšem změna, kterou nám připravili páni poslanci. Za televizi a rozhlas budou platit i ti, kdo je fyzicky nevlastní! Tak to už je silná káva. V anketě tohoto týdne jsme se vás ptali "Poplatky za rozhlas a televizi mají platit i lidé bez přijímačů. Senát s návrhem nesouhlasí a poslanci tak musí znovu hlasovat. Jak to dopadne?" a vy jste odpovídali:

  • poslanci přehlasují senátory (43%)
  • poslanci dají senátorům zapravdu (29%)
  • poslanci schválí úplně jiné řešení (29%)

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU