Rodiny s dětmi by měly ušetřit na daních

26.05.2004 | , Finance.cz
DANĚ


V druhé vlně reformy veřejných financí navrhuje ministerstvo změnu zákona o daních z příjmů. Jeho hlavní úprava se vztahuje na společné zdanění manželů, daňové zvýhodnění na děti...

...a zrychlené odpisování movitých věcí. V nové úpravě zákona o daních z příjmů se zákonodárci zabývali opatřením na podporu aktivních rodin s dětmi. Zákon by měl být účinný až od 1.1.2005.

Sleva z vypočtené daně

Od zavedení platnosti zákona by se měla od vypočtené daně odčítat daňový bonus na děti. Tato sleva na dani by nahradila nezdanitelnou část základu daně a přispěje k poklesu daně u poplatníků s nižšími příjmy. Návrh na slevu na dani za dítě je ve výši 6.000Kč. Jestliže budou mít manželé velmi nízké příjmy, tak i u nich bude možno použít daňový bonus. Tak se tedy může stát, že odpočet od daně bude vyšší než samotná daň. Tím pádem budou moci poplatníci získat přeplatek, v podobě dávek na dítě. Ten se nebude připočítávat do příjmu rodiny pro přiznání státních dávek dle zákona o státní sociální podpoře.

Společné zdanění manželů

Jedná se o výpočtu daně z příjmů ze společného základu daně obou manželů. Jedinou podmínkou je, aby s nimi v domácnosti žilo alespoň jedno dítě. Díky této změně se rodinám sníží daňové zatížení.

Kratší doba odpisování v 1. až 3. odpisové skupině

Zkrácení doby odpisování se týká pouze movitého majetku. V první skupině bylo navrženo zkrácení ze čtyř na tři roky. Ve druhé odpisové skupině se jedná o zkrácení ze šesti let na čtyři roky a u třetí skupiny na deset z dvanácti let. U ostatních odpisových skupin by měla zůstat délka stejná, jako nyní.
U nehmotného majetku by se měla zkrátit doba odpisování softwaru, a to z čtyř let na tři roky. Dle ministerstva financí by toto opatření mělo společně s postupným poklesem sazby daně z příjmů právnických osob až na 24% v roce 2006 snížit „efektivní zdanění firem“. Tím by se měla zajistit konkurenceschopnost v prostoru Evropské unie a podpořit tak zájem investorů.

Odpisová skupina

Výše odpisu nyní

Předpokládaná výše odpisu od 1.1.2005

1.

4 roky

3 roky

2.

6 let

4 roky

3.

12 let

10 let

 

Zdanění mateřských a dceřiných společností

Do české legislativy se také zapracovávají evropské směrnice o společném systému zdanění mateřských a dceřiných společností. Jedná se o úpravu výše majetkové účasti pro definici mateřské či dceřiné společnosti a družstva.

Od roku

Snížení z původních 25% na …

2005

20%

2007

15%

2009

10%

 

Pokles sazby daně z příjmů právnických osob

Ke snížením sazby daně u podílových a investičních fondů, které platí od roku 2004, by se mělo přidat i snížení sazby daně z příjmů právnických osob u penzijních fondů. Jednalo by se o pokles z 15% na 5%.

Zdroj: Ministerstvo financí

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ