Venezuela devalvovala svou měnu o třetinu

08.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Caracas 8. února (ČTK) - Venezuela dnes přistoupila k devalvaci kurzu měny o zhruba třetinu. Kurz bolívaru se mění na 6,4 za dolar z dosavadní hodnoty 4,3 bolívaru za dolar, oznámilo venezuelské ministerstvo financí.

Venezuelská devalvace se mezi ekonomy všeobecně čekala a vláda si tímto způsobem vylepší stav veřejných financí. Důsledkem tohoto kroku však bude růst inflace. Její meziroční míra v lednu podle dnešních údajů centrální banky vzrostla na 22,2 procenta z prosincových 20,1 procenta a je už několik let nejvyšší ze všech zemí Latinské Ameriky

Ministr financí Jorge Giordani uvedl, že nový kurz vstupuje v platnost okamžitě. Starý kurz bude uplatněn ještě u několika transakcí, které už úřady schválily dříve.

Venezuela devalvovala měnu v lednu 2010 a poté v lednu 2011, kdy odstranila nejnižší ze tří směnných kurzů bolívaru k dolaru. Pro preferované dovozy státních organizací stanovila kurz 4,6 bolívaru za dolar, zatímco pro ostatní zboží placené přes devizový systém centrální banky platil kurz 5,3 bolívaru.

Venezuela za vlády autoritářského socialisty Huga Cháveze uplatňuje vysoce regulovaný vícesložkový kurzový režim, který v rámci tuhé devizové kontroly používaly i bývalé komunistické země. Byrokratickou kontrolu kurzu označují kritici za jeden z důvodů úpadku venezuelské ekonomiky. Dolar se na venezuelském černém trhu v poslední době prodával za více než čtyřnásobek bolívarů ve srovnání s oficiálním kurzem, uvedla agentura AP.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK