Ceny ropy stouply kvůli zvýšené prognóze poptávky

12.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. února (ČTK) - Ceny ropy dnes stouply kvůli oživení zájmu investorů o rizikovější aktiva. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) navíc zlepšila odhad růstu světové poptávky po ropě v letošním roce. Na trhu rovněž přetrvávají obavy z napětí na Blízkém východě.

Severomořská ropa Brent odpoledne zdražila o 35 centů na 118,48 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se zvýšila o 37 centů na 97,40 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

"Ropa je podporována přílivem spekulativních peněz na trh, efektivnějšími sankcemi vůči Íránu i chladným počasím," uvedl analytik Christopher Bellew ze společnosti Jefferies Bache.

OPEC zvýšil odhad letošní poptávky po ropě o 80.000 barelů denně na 89,7 milionu barelů za den. Tento krok zdůvodnil známkami hospodářského oživení a chladnějším počasím na začátku roku.

Ropný trh nyní čeká na údaje o vývoji zásob ropy ve Spojených státech. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že komerční zásoby ropy v USA minulý týden stouply téměř o tři miliony barelů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 118,48 118,13 New York - Nymex WTI březen 97,40 97,03

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK