Dluhopisy výjimečné výsledky nezopakují

14.02.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Psát o tom, že jsou Češi konzervativní investoři, je nošením dříví do lesa. Faktem je, že tuzemští investoři a střadatelé preferují zajištěné produkty, pokud možno dotované státem, jako jsou stavební spoření či účastnické fondy. Přičemž tyto nástroje do značné míry investují do státních dluhopisů.

Dluhopisy zaznamenaly v uplynulých dvou letech velmi zajímavou výnosnost. Ta se však s velkou pravděpodobností nebude opakovat. Neboť výnosy státních dluhopisů klesají (například desetiletý český státní dluhopis má výnos kolem dvou procent).

V tomto kontextu se nabízí otázka, když zůstaneme u konzervativních nástrojů, kam investovat. V úvahu připadají státní dluhopisy rozvíjejících se zemí, ale ty jsou většinou emitovány v americkém dolaru či euru, takže bychom podstupovali měnové riziko. Další možností jsou firemní dluhopisy. A nutno říci, že ke konci loňského roku přišlo mnoho firem s dárečkem v podobě emise dluhopisů se zajímavým výnosem.

Nabídka firemních dluhopisů rostla

Doposud nikdy nepanoval mezi českými firmami takový zájem o vydávání dluhopisů jako v roce 2012. Zatímco v roce 2011 bylo v Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP) zaregistrováno 21 nových emisí nebo tranší firemních dluhopisů, v minulém roce již firmy zaevidovaly takových emisí 349. Letošní rok však už tak zajímavý na nabídkové straně nebude. Z důvodu legislativních změn odpadne jeden z hlavních důvodů nových emisí.

Například společnost Leo Express emitovala pětiletý dluhopis s výnosem 7,5 % p.a., provozovatel billboardů BigBoard uvedl na trh dluhopisy s výnosem 7 % p.a. a pětiletou splatností.

Takový výnos je velmi lákavý, do značné míry překoná inflaci či výnos oblíbených termínovaných vkladů. Ale jako všude platí, že by se rizika neměla podceňovat. Je třeba se podívat i na to, zda budou dluhopisy kótované na burze. Cenné papíry dvou výše uvedených firem budou, ale mnoho ostatních třeba ne. A pak se jejich tržní cena sleduje jen velmi těžko.

Zajímejte se o kvalitu emitenta

V záplavě nových emitentů se najdou i poměrně zvláštní firmy. Mezi ně patří i třeba realitní společnost e-Finance, která nabízí několik tranší s úročením 7 % ročně. Její základní kapitál je přitom dva miliony korun a bilanční suma sto milionů (z toho činí dluhopisy 88 mil. Kč).

Přitom za stejnou sazbu (7 % ročně) vydávala dluhopisy i skupina CPI, která má miliardové jmění. Při tomto srovnání vychází, že výnos nabízený dluhopisy společnosti e-Finance není dostatečný a nekompenzuje riziko.

Dalším z rizik firemních dluhopisů, kromě rizika emitenta je, že tyto dluhopisy jsou velmi citlivé na hospodářský cyklus. A rovněž i na politiku centrálních bank. Pod vlivem nízkých výnosů ze státních dluhopisů se mohou banky snažit půjčovat firmám a ty pak budou expandovat. Ovšem až příliš často tato politika vede k bublinám a krizím.

Drobný investor se musí spolehnout na podílové fondy

Chcete-li investovat do rizikových dluhopisů, musíte si zkrátka být vědomi rizika. A to, i když investuje prostřednictvím podílových fondů. Pro investora s malým kapitálem je to ostatně jediná možnost jak se podílet na výnosech korporátních dluhopisů. Samozřejmě s investováním do fondů jsou spojeny poplatky, ale roční manažerský poplatek 1,5 % se dá ještě skousnout. Je to v podstatě cena za více diverzifikované portfolio, na jehož vytvoření by investor potřeboval mít značný kapitál.

Autor článku

Evžen Fojtík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE