Kontroloři v ČR zatím nezjistili koňské maso vydávané za hovězí

14.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - České kontrolní orgány nemají žádné informace o tom, že by se na český trh dostalo koňské maso deklarované jako hovězí, zjistila dnes ČTK od ministerstva zemědělství (MZe) a jemu podřízených dozorových orgánů. Ty na základě pokynu ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) zatím odebraly v souvislosti s aférou několik desítek vzorků.

Skandál s výskytem koňského masa ve výrobcích, které měly být z hovězího, zasáhl několik evropských států, ve středu i sousední Německo. Lasagne s nepřiznaným podílem koniny ve středu večer na základě výsledků testů ohlásil řetězec supermarketů Real a nabídl zákazníkům možnost špatně deklarovaný výrobek vrátit.

"Nemáme žádné informace, že by nějaké takovéto výrobky směřovaly do ČR, ani oficiální cestou, ani od dovozců žádnou takovouto informaci nemáme," řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. "Přesto jsme odebrali v pěti místech určení vzorky hovězích hamburgerů z Polska, mletého masa z Polska, boloňských špaget z Belgie či masných výrobků z Rumunska, abychom se přesvědčili, že tomu tak doopravdy je," dodal. Při laboratorních analýzách veterináři zjišťují, zda ve výrobku není koňská DNA.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce provádí stále kontroly podle principu předběžné opatrnosti. "Není zatím žádná indicie, že by se koňské maso objevilo i v České republice," řekl dnes ČTK mluvčí Pavel Kopřiva. Podle jeho slov se ke kontrole vybírají strategicky zhruba desítky vzorků, jejich analýza trvá dva až tři týdny. Momentálně tedy inspekce ještě žádné výsledky nemá.

Případ se do médií dostal v polovině ledna, kdy několik supermarketů v Británii zjistilo, že prodávají hovězí maso s podílem koňského. To ale nebylo uvedeno na etiketě, a zákazníci tak neměli ponětí, že si kupují koňské místo hovězího.

V minulých dnech se přítomnost koňského masa objevila v lasagních, které se prodávaly ve více evropských zemích, například ve Francii a Británii. Z pultů prodejen je stáhly i supermarkety v Irsku a Švédsku. Podle dosavadních výsledků testování mohlo koňské maso pocházet z Polska nebo Rumunska. Obě země to ale zpochybnily.

Narůstající skandál s koňským masem byl ve středu v Bruselu tématem jednání ministrů zemědělství zemí Evropské unie. Po skončení schůzky oznámil evropský komisař pro zdraví Tonio Borg, že Evropská komise vyzvala všechny členské země EU k intenzivnímu monitorování produktů z hovězího masa, včetně namátkových kontrol DNA, aby se zjistilo, zda neobsahuje koninu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK