Počítač i internet je pořád luxus

27.05.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dokážete si představit život bez počítače? Protože si tento článek asi čtete na monitoru počítače, tak asi nedokážete. Počítač však nemá každý, natož tak připojení k internetu...

A jak jsme na tom s počítači ve srovnání s EU?

I když se to nemusí na první pohled zdát jako možné, množství lidí majících přístup k počítači je malý. Tyto závěry vyplývají ze šetření Českého statistického úřadu, které provedl koncem loňského roku a také v roce 2002. Výběrové šetření bylo zaměřeno na počítače v domácnosti, počítače ve firmách a připojení počítačů k internetu.

Doma má počítač pouhých 24% domácností. Nejvíce to jsou pražské domácnosti (38%), nejméně v kraji Olomouckém, pouhých 15% domácností. To je obrovská tragédie. Čísla z Evropské unie hovoří zcela jinak. Počítač má doma 45 evropských domácností ze sta. Takřka dvojnásobek. Ještě zajímavější rozdíly jsou u internetového připojení. Připojení k internetu má v průměru 15% českých domácností, z toho jen desetina z nich vysokorychlostní. V regionech je tomu shodně jako u počítačů. Praha na prvém místě a na posledních místech kraj Olomoucký. Ve srovnání s EU jsme zatím hluboce pod průměrem, neboť v EU má připojení zhruba 45% domácností!

Nákupy přes internet
Bohužel následující čísla asi nepotěší internetové obchodní domy. Nebo právě naopka potěší? Máme pro ně důležitou zprávu: Trh poroste! Dokazují to evropská srovnání. Zatímco v Evropě má nejen větší počet domácností počítač, ale také podstatně více surfařů přes internet nakupuje. U to jsou pouhá 3% (!) surfařů. V EU to je krásných procent 14.

Co lidé kupují (když už někdy)

Oblečení a sportovní potřeby

64%

Knihy, časopisy, učebnice

26%

Elektronika

31%

Vstupenky

8%

Počítače

20%

Filmy, hudba

16%

Dovolená

16%

Podtrženo, sečteno

  • 24% domácností má počítač
  • 15% má připojení k internetu
  • 3% na internetu nakupují.

V absolutních číslech není ani dobré ukazovat, že faktickou cílovou skupinou je ještě pořád v podstatě parta nadšenců. Při podrobném propočtu bychom se dostali k číslu několika set tisíc domácností. Oponenti již teď správně namítají, že nejen z domu je možné připojení. Co takhle ze zaměstnání? Ano, možné to je.

Stejně jako propojištěnost u pojistek, penetrace u mobilních telefonů tak i počítače k domácímu užití čeká prodejní boom.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU