Penze ve víru změn – 1.díl

28.05.2004 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Novela zákona o penzijním připojištění přinesla spoustu změn pro celý trh. Penzijním fondům přinesla především širší možnosti investování. Jak se to dotkne výnosů klientů spořících si na penzi? Mohou díky tomu očekávat vyšší zhodnocení svých vložených prostředků?

Penzijní připojištění je na našem trhu již deset let. Od svého vzniku prošlo řadou změn a na tu poslední se podíváme trochu blíže. 1. dubna 2004 totiž vstoupila v platnost novela Zákona o penzijním připojištění (č. 42/1994 Sb.).
Přinášíme vám dvoudílný miniseriál v němž se seznámíte s nejdůležitějšími změnami, které novelizovaný zákon o penzijním připojištění přináší, a to nejen samotným penzijním fondů, ale především vám klientům. V této části se zaměříme na nové možnosti umisťování peněžních prostředků penzijními fondy a jejich vliv na zhodnocení prostředků klientů

Investování fondů

Původní zákon o penzijním připojištění omezoval investiční možnosti penzijních fondů. Ty mohly investovat kromě účtů u bank pouze do méně rizikových cenných papírů či domácích akcií kotovaných na burze. V portfoliu mohly mít i movité a nemovité věci. Zároveň ale platilo, že podíl akcií nesmí překročit 25 % majetku fondu a hodnota jedné movité či nemovité věci nesmí překročit 5 % majetku.  Investiční strategie českých penzijních fondů tedy byla, a vlastně i musela být, poněkud konzervativní. Z níže uvedené tabulky je patrné, že většina majetku fondů je uložena v dluhopisech a státních pokladničních poukázkách. Do rizikovějších investic se fondy příliš nepouštějí.

Složení portfolia penzijních fondů k 31.3.2004

Název

Dluhopisy (%)

Pokladniční poukázky (%)

Akcie, podílové listy (%)

Účty a termín. vklady (%)

Ostatní (%)

GENERALI PF

77.9

6.5

9.0

4.4

2.2

PF KOMERČNÍ BANKY

66.0

22.5

6.5

1.7

3.4

ABN AMRO PF

68.6

20.2

5.4

4.4

1.4

ALLIANZ PF

75.9

22.7

0.0

0.8

0.6

CREDIT SUISSE L&P PF

76.8

8.6

4.5

8.6

1.4

ČSOB PF PROGRES

79.7

0.0

14.8

5.1

0.5

ČSOB PF STABILITA

80.3

5.5

8.3

1.9

4.0

HORNICKÝ PF

90.0

0.0

0.1

7.3

2.6

ING PF

74.9

9.3

8.2

7.1

0.4

PF ČESKÉ POJIŠŤOVNY

62.0

7.6

6.3

22.4

1.7

PF ČESKÉ SPOŘITELNY

85.8

4.6

3.1

5.1

1.3

ZEMSKÝ PF

83.0

2.0

7.4

7.6

0.0

Zdroj: Asociace penzijních fondů

Novela zákona o penzijním připojištění výrazně rozšiřuje investiční možnosti penzijních fondů. Hlavní změna spočívá v možnosti investovat do cenných papírů obchodovaných na regulovaném trhu OECD, oproti původní možnosti investovat do cenných papírů obchodovaných pouze na pražské burze.  Penzijní fondy tak budou moci nakupovat na burze akcie (i podnikové dluhopisy) kotované nejen v tuzemsku, ale i v západní Evropě či USA. Nově se připouští i investice do otevřených podílových fondů. Dosavadní limit investic do akcií se ruší, pouze je stanoveno, že maximálně 70 % majetku fondu může být umístěno do akcií, firemních obligací, podílových listů otevřeného podíl. fondu, movitých a nemovitých věcí.

Co to bude pro fondy znamenat? Na to jsme se zeptali Kateřiny Štěrbové z ČSOB Penzijního fondu Stabilita: „Především se jim otevře možnost investovat do zahraničních akcií a dluhopisů. Neočekáváme ale žádné výraznější změny v alokaci prostředků penzijních fondů  okamžikem účinnosti této novely, ovšem ve střednědobém horizontu lze počítat se zvyšováním podílu zahraničních cenných papírů na úkor domácích dluhopisů a akcií.“ Paní Štěrbová soudí, že lefislativní změny otevírají prostor pro větší zhodnocení investic, ale zároveň i vyšší riziko.

Zhodnocení prostředků klientů

Je tedy pravděpodobné, že penzijní fondy s postupem času širší možnosti investování využijí. Složení portfolia fondu má vliv na zhodnocení prostředků klientů. “Vliv novely na zhodnocení prostředků bude pozitivní především díky větší diversifikaci portfolia, nižších transakčních nákladů zahraničních cenných papírů oproti domácím cenným papírům a rozšířeným možnostem využití derivátů.“ říká Kateřina Štěrbová a dodává “Určujícím faktorem pro výnos fondu je ochota a schopnost fondu podstupovat investiční riziko. Tato novela umožňuje fondu využívat výnosnější investiční instrumenty. Ale i nadále platí, že fond je nucen v ročním horizontu připisovat výnosy ve výši minimálně 0%, což výrazně omezuje schopnost fondu podstupovat investiční riziko a investovat do dlouhodobě výnosnějších investičních nástrojů. Nadále tedy existuje rozpor mezi dlouhým investičním horizontem klientů investičních fondů a možností penzijních fondů tento horizont využít.“

Zákon tedy stále garantuje klientům navrácení vložených prostředků. Zhodnocení vkladů nesmí být záporné a v případě, že by akcie na finančním trhu výrazně poklesly, nesměl by fond přenést ztrátu na klienty, ale musel by ji uhradit z vlastních zdrojů, což brání vyšší angažovanosti penzijních fondů na akciových investicích.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY