Plzeňský kraj pokutuje ČD za zpoždění při dodání vlakové soupravy

18.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 18. února (ČTK) - Smluvní pokutu 633.600 korun vyměřil Plzeňský kraj Českým drahám za více než měsíční zpoždění při dodání nové vlakové motorové soupravy RegioShark. Podle harmonogramu měly dráhy vozidlo dodat do konce listopadu, v kraji ale byl až od 3. ledna. Kraj má s dopravcem smlouvu, jejíž součástí je i harmonogram dodávek celkem devíti vozů. Za jeden den prodlení je ve smlouvě stanovena pokuta 19.200 korun, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek Jaroslav Bauer (ČSSD). Dráhy vyinkasují pokutu od výrobce, polských strojíren PESA, které vůz dodaly pozdě, potvrdila informace náměstka mluvčí Českých Drah Radka Pistoriusová.

"Smluvní pokutu budeme požadovat po dodavateli," uvedla. Nyní je už podle ní v kraji pět z celkem devíti vozů, na které je uzavřena smlouva. Zpozdila se dodávka druhého vozu. Všech devět jich bude v kraji kolem poloviny roku. První RegioShark jezdí od září na domažlické trati.

Plzeňský kraj vyměřuje pokuty Českým drahám každé čtvrtletí na základě provedených kontrol. Je to především penále za nedodržení jízdních řádů, zpoždění nebo další porušení smlouvy. Čtvrtletně se podle Bauera toto penále pohybuje většinou v desítkách tisíc korun.

Peníze, které kraj z více než šestisettisícové pokuty získá, dá do dopravy. Půl milionu má pomoci postavit dopravní hřiště pro děti v Klatovech, dalších 150.000 korun dá kraj na projektovou dokumentaci na dopravní hřiště v Kralovicích. Vzhledem k tomu, že letošní rozpočet kraje je napnutý, na tato dopravní hřiště by se jinak zřejmě peníze těžko hledaly, dodal Bauer.

Nové vozy RegioShark jsou moderní klimatizované soupravy s nízkopodlažním nástupem a širokým prostorem pro kola, kočárky a lidi se sníženou pohyblivostí. Jedna jednotka přijde na 64 milionů korun. Vlak měří 44 metrů a jezdí rychlostí až 120 kilometrů za hodinu. To umožní mimo jiné od příštího roku v novém jízdním řádu zkrátit jízdní dobu souprav z Plzně do Domažlic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK