Uplatnění zástavního práva

19.02.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Uzavřeli jste smlouvu, kdy pro zajištění závazku z ní plynoucí došlo taktéž k platnému zřízení zástavního práva? Vaše pohledávka nebyla řádně a včas uhrazena? Jak postupovat za situace, kdy si přejete zástavu zpeněžit?

Nízká vymahatelnost některých pohledávek a zvyšující se zadluženost fyzických osob vede strany smluvních vztahů k uzavírání zástavních smluv, nejčastěji pro movité nebo nemovité věci k zajištění peněžité pohledávky. Zajišťovací institut, který reprezentuje ochranu věřitele pro případ neplnění povinností ze strany dlužníka. Občanský zákoník ve spojitosti s občanským soudním řádem nabízí možnosti zpeněžení zástavy.


Doporučujeme:

hZájemci o úvěr se dočkají vyšší ochrany
Spotřebitelský úvěr a odstoupení od smlouvy


Jedna nevylučuje druhou

Pohledávka zajištěná zástavním právem pro případ, kdy není splněna včas, opravňuje zástavního věřitele k uhrazení své pohledávky z výtěžku zpeněžení zástavy. Zástavu lze zpeněžit pouze na návrh zástavního věřitele. A to buď prostřednictvím veřejné dražby nebo soudním prodejem zástavy. V následujícím řádcích se zaměříme na soudní prodej zástavy. Pohledávka, která jest zajištěna několika zástavami, umožňuje zástavnímu věřiteli „vybrat“ si, kterou zástavu využije k uspokojení své pohledávky, popř. zda navrhne prodej všech zástav.

Uplatnění nároků formou soudního prodeje zástavy nevylučuje právo zástavního věřitele domáhat se svých nároků u soudu. Jak tomu rozumět? Představme si pohledávku na 200.000,- Kč, která je zajištěna zástavou. Zástavní věřitel může podat zároveň žalobu k soudu pro pohledávku ve výši 200.000,- Kč a další žalobu pouze k uplatnění zástavního práva, tj. soudním prodejem zástavy.

Bez žaloby to nepůjde

Řízení o soudním prodeji zástavy může být zahájeno pouze na základě žaloby zástavního věřitele. Účastníky řízení jsou zástavní věřitel a zástavní dlužník. V dané žalobě na soudní prodej zástavy bude nutné řádně specifikovat zástavu, zajištěnou pohledávku včetně její výše a příslušenství (tj. např. úroky z prodlení apod.). Do příloh žalob uvést veškeré listinné důkazy. Místně příslušný soud, jedná–li se o zástavu nemovitostí, bude okresní soud v jehož obvodu je nemovitost. V ostatních případech jím bude především obecný soud zástavního dlužníka.

Rozhodnutí ve věci

Soud v řízení o soudní prodej zástavy rozhoduje usnesením, přičemž soud nařídí prodej zástavy, jsou-li doloženy zástavním věřitelem tyto skutečnosti. Zajištěná pohledávka, zástavní právo k zástavě a kdo je zástavním dlužníkem. Rozhodnuto ve věci může být i bez nařízení jednání, jsou-li tyto skutečnosti doloženy listinami vydanými nebo ověřenými státními orgány nebo veřejnými listinami notáře. Tj. notářské zápisy, výpis z Rejstříku zástav Notářské komory, výpis z katastru nemovitostí aj. Proti tomuto usnesení je přípustné odvolání. Jakmile usnesení o nařízení prodeje zástavy nabude právní moci, stává se vykonatelným a na návrh zástavního věřitele lze nařídit výkon rozhodnutí prodejem zástavy.

Jak zákon káže…

Občanský zákoník

§ 165

(1) Není-li pohledávka zajištěná zástavním právem splněna včas, má zástavní věřitel právo na uspokojení své pohledávky z výtěžku zpeněžení zástavy. Totéž právo má zástavní věřitel, jestliže pohledávka byla po své splatnosti splněna jen částečně nebo nebylo-li splněno příslušenství pohledávky.

(2) Vznikne-li na zástavě více zástavních práv, uspokojují se zajištěné pohledávky postupně v pořadí určeném podle doby vzniku zástavních práv.

§ 165a

(1) Zástavu lze zpeněžit na návrh zástavního věřitele ve veřejné dražbě nebo soudním prodejem zástavy. Při nařízení soudního prodeje zástavy a při prodeji zástavy soudem se postupuje podle občanského soudního řádu.

(2) Je-li pohledávka zajištěna více zástavami, může zástavní věřitel navrhnout zpeněžení kterékoliv z nich nebo, je-li to třeba k uspokojení pohledávky, může navrhnout i prodej více nebo všech těchto zástav.

(3) Právo zástavního věřitele domáhat se uspokojení pohledávky zajištěné zástavním právem u soudu po dlužníku není ustanoveními odstavců 1 a 2 dotčeno.v

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ