Co týden dal?

28.05.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jako každý týden, tak i tento Vám přinášíme souhrn zpráv za posledních sedm dní nejenom z České republiky, ale i ze světa a z našeho serveru.

Posledních 7 dní ve světě

V pondělí uvedli přední odborníci na podnikovou ekonomiku svůj názor na růst americké ekonomiky. Odhadují jej na 4,7%. Inflaci v letošním roce očekávají na úrovni 2,3%.

Meziroční německá inflace v květnu se zrychlila na 2,1% oproti dubnových 1,6%. Předběžné číslo je vypočítáno z údajů ze šesti spolkových zemí. Přesné číslo bude známo v polovině června.

Posledních 7 dní u nás

Dividendu ve výši 17Kč za akcii navrhlo ve čtvrtek představenstvo Českého Telecomu. V případě, že valná hromada tento návrh schválí, vyplatí společnost celých 5,48 miliardy korun.

Rada České národní banky započala ve čtvrtek měnové zasedání. Projednává pravidelnou měsíční situační zprávu a poté rozhodne o nastavení úrokových sazeb. Předpokládá se, že ponechají repo sazbu na dvou procentech.

Kvůli úspoře financí vláda ve středu rozhodla o odebrání třináctých a čtrnáctých platů státním zaměstnancům. Díky tomuto kroku by se mělo státnímu rozpočtu ušetřit miliardy korun. V této chvíli se čeká na schválení parlamentu a následného podepsání návrhu zákona prezidentem.

Posledních 7 dní na našem serveru

Potřebujete být rychle informování o nových zákonech a vyhláškách z oblasti kapitálových trhů? Není problém. V sekci Zákony je pro vás připravena novinka: Vyhlášky Komise pro cenné papíry.
 
Pro toho, kdo se zajímá o derivátové trhy je v sekci Komodity nový Spekulantův tip. Spekulant vám radí proč investovat, kam investovat a hlavně kde se dají vydělat slušné peníze. Nechte se zlákat a přečtěte co nového na trhu se sójou.
 
Alternativní investice se dostávají do popředí zájmu i drobných investorů. Nevíte o co se jedná? Nevadí, pomůžemese vám se zorientovat. Prostudujte stránky Certifikáty na našem serveru a hned budete vědět více. Novinkou v tétosekci je nový díl Zpravodaje Finance.CZ & ZertifikateJournal.

Tento týden od pondělí jste si v sekci "Interview" mohli přečíst nový rozhovor s Jánem Frankem, předsedou představenstva Fio, družstevní záložny. Tématem rozhovoru je: "Minulost a budoucnost družstevních záložen v Česku".

Tento týden jsme pro vás připravili žhavou novinku, která jistě pomůže všem těm, kteří si chtějí pořídit kreditní kartu. V sekci Bankovnictví máte nyní k dispozici přehled kreditních karet, které jsou nyní v nabídce tuzemských bank. Nová aplikace vám umožní vybrat si tu nejlepší kreditní kartu pro vás a srovnat si ji podle vámi vybraných kritérií.
 
Ztráta platební karty může jejího majitele pěkně potrápit. Kartu je potřeba co nejdříve telefonicky zablokovat. Nevíte jak a kde? Na této stránce vám přinášíme kompletní přehled telefonních čísel, na kterých můžete své bance ztrátu karty ohlásit a zabránit tak jejímu dalšímu zneužití.

Tento týden jsme pro vás zveřejnili novou sekci. Přečtete si zde zajímavé informace o Evropské unii, jako například vše o pilířích, symbolech, něco z historie i současnosti a samozřejmě i o členských zemích.

Hypoteční úvěr již není jen na investice do nemovitostí! Nový zákon o dluhopisech umožňuje bankám nabízet i neúčelové hypoteční úvěry. Více informací o typech a možnostech použití hypotečních úvěrů naleznete v naší nové abecedě hypotečních úvěrů.

Fin Triky

Během celého příštího týdne se budeme ve FinTrikách věnovat zdražení po vstupu do Evropské unie. Od pondělí do pátku si budete moci přečíst o stravování, službách, lékách, stavebních pracích a o dalších připravovaných změnách.

On-line prodej

Uzavřete smlouvu o stavebním spoření za nejvýhodnějších podmínek. Také penzijní připojištění nabízíme se zajímavými bonusy!

On-line prodej Finance.CZ - S námi ušetříte:

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti leasingu.

Otázka:  Dobrý den, podnikám, vedu JU a platím leasing. Do 1.5.2004 jsem platil leasing s 22% DPH. S kolika % mám platit teď, s 22% jako je ve splátkovém kalendáři nebo s 19%. Děkuji.

Odpověď:  Splátkový kalendář zůstává v platnosti i nadále, pokud Vám leasingová společnost nevystaví nový.

 

Anketa

Po dobu několika neděl vysílá televize Nova pořad „Česko hledá SuperStar“. Během celého minulého týdne jsme se vás ptali, zda jej sledujete. 37% z vás odpovědělo "ano, každou neděli", 18% "ano, občas", 32% "ne, ale soutěž znám" a 14% našich čtenářů "ne, nemám nejmenší tušení co to je".

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU