Ceny léků po vstupu do EU

02.06.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Po vstupu do EU se ceny v obchodech pohybovaly nahoru i dolů. Co způsobila novela zákona o DPH v českých lékárnách? Zaplatíme nyní za léky více než dříve?

Téma: Co zdražilo vstupem do EU

Je obvyklé, že za stejný lék zaplatíte ve dvou různých lékárnách různé částky. Proč? Na vině je marže, kterou si jak distributor léku, tak samotná lékárna mohou k ceně léku připočíst.
Cena každého léku, který si koupíte v lékárně musí vycházet z maximální ceny léku. Tu stanovuje Ministerstvo financí, které vydává seznam zboží s regulovanými cenami a stanoví maximální ceny, za které jsou farmaceutické výrobky dodávány na trh v České republice. Následně určí Ministerstvo zdravotnictví, kolik na daný lék přispěje zdravotní pojišťovna. K maximální ceně si může distributor spolu s lékárníkem připočíst maximálně 32 % ceny výrobce jako tzv. kombinovanou obchodní přirážku (neboli marži). Do výsledné ceny je potom ještě započtena DPH.

Od 1.5.2004 platí nový zákon o dani z přidané hodnoty. Novela zákona o DPH zrušila osvobození lékáren a lékárníků, kteří jsou plátci DPH, od daně pro jejich marže. Lékárny, které jsou plátci DPH tedy začaly platit 5 % daň ze své obchodní přirážky u léčivého přípravku. Odborníci odhadují, že uplatnění DPH na marže lékárníků by se v celkové ceně léku mohla promítnout asi jen 1 % (na 100,- Kč léčivý přípravek 0,91 Kč). U většiny léků tedy půjde spíše jen o haléřový, nanejvýš korunový pohyb ceny. Nejvíce se to projeví u drahých léčiv, kde doplatek může být v řádu desetikorun.V případě chronického pacienta užívajícího tyto drahé léky to může do peněženky zasáhnout výrazněji.
Plátci DPH jsou především větší lékárny nebo jejich řetězce. Změna se na českém trhu tedy týká asi čtvrtiny lékáren. U menších provozoven by měly ceny léků zůstat beze změn.

Lidé se v souvislosti se zavedením DPH na marže lékárníků především báli toho, že po 1. květnu si budou muset v některých lékárnách připlácet i za léky, které by měly být plně hrazení z veřejného zdravotního pojištění. Naštěstí by se tak ale stát nemělo. „VZP dohodla s velkou částí výrobců tzv. DNC - dohodnutou nejvyšší cenu, která umožní u léčivých přípravků plnou úhradu z prostředků veřejného zdravotního pojištění i po 1.5.2004 při uplatnění 5% sazby DPH lékárnou.“ dodává Alena Kupková, tisková mluvčí Ministerstva zdravotnictví. Každý pacient má tak i nadále nárok na alespoň jeden plně hrazený lék z každé skupiny léčivých látek.

Nový zákon o DPH definuje farmaceutické zboží, které spadá do snížené 5 % sazby. Patří sem jen ty farmaceutické výrobky, které jsou používány pro zdravotní péči, prevenci nemocí a léčbu pro humánní lékařské účely. Snížené sazbě daně tedy podléhají všechny hromadně vyráběné léčivé přípravky, které jsou registrovány Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Dále pak také všechny potravní doplňky, potraviny pro zvláštní výživu, vitamíny, minerály a položky podobného charakteru. Do snížené sazby spadají také zdravotnické prostředky (jako např. náplasti, obinadla, krycí materiály, injekční jehly, prostředky pro diabetiky, ortopedické pomůcky atd.), které jsou registrovány u VZP. Pokud u VZP registrovány nejsou, pak musí být výrobcem jednoznačně deklarovány jako zdravotnický prostředek. Může se tedy stát, že na první pohled velice podobné položky od různých výrobců jsou zdaněny různým způsobem. Tato situace může vzniknout tehdy, když výrobce nezajistí shodu výrobku s příslušnými právními normami.  Ale všechny veterinární léky jsou nyní nově zařazeny do základní 19 % sazby.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví, Česká lékárnická komora

 

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky