Investor Einhorn stáhl žalobu proti společnosti Apple

01.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. března (ČTK) - Investor David Einhorn, který řídí hedgeový fond Greenlight Capital, dnes stáhl svou žalobu proti technologickému gigantu Apple. Udělal tak poté, co soud vyhověl jeho žádosti, aby zabránil Applu podat na valné hromadě návrh na zrušení emisí preferenčních akcií.

Einhornova žaloba byla nejvýraznějším útokem na přístup Applu k investorům za poslední roky. Podle Einhorna Apple zbytečně hromadí hotovost a brání akcionářům, aby se více podíleli na jeho bohatství. Investoři jsou s Applem kvůli prudkému propadu jeho akcií v minulých měsících stále nespokojenější.

Newyorský soud před týdnem reagoval na Einhornovu žalobu vydáním předběžného opatření, jímž na středeční valné hromadě zakázal Applu navrhnout zrušení možnosti vydat v příhodné době preferenční akcie. Takový krok by podle Einhorna zkomplikoval všechny budoucí snahy o zvýšení výnosů akcionářů.

"Apple odstranil zmíněný návrh z pořadu valné hromady, což otázku vyřešilo," konstatoval dnes podle agentury Reuters mluvčí firmy Greenlight Jonathan Gasthalter.

Apple měl na konci loňského roku v hotovosti a likvidních cenných papírech asi 137 miliard dolarů (2,6 bilionu Kč), nejvíce z firem v technologickém odvětví. Investoři žádají o přístup k části těchto nečinně ležících peněz a ve hře byl zejména návrh vydat preferenční akcie s dividendovým výnosem čtyř procent ročně.

Einhornova kritika Applu byla prvním výrazem odporu akcionářů proti vedení firmy za více než deset let. Apple začal vyplácet akcionářům dividendy teprve v loňském roce.

Kurz Applu ze svého rekordního zářijového maxima nad 700 dolary spadl o 40 procent a dnes sestoupil na nové roční minimum 431 dolarů. Investoři se obávají zpomalení růstu prodeje jeho telefonů iPhone a ztráty vedoucí pozice firmy na lukrativním trhu chytrých telefonů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK