Bulharsko je stále na špici popularity

07.06.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Bulharsko bylo loni hitem letní sezóny. Kvalita služeb, překrásné pláže, čisté moře a hlavně rozumné ceny. To byla lákadla pro turisty z celé Evropy. Ne jinak tomu bude i letos, a proto neváhejte a zkuste tentokrát dovolenou právě zde...

Téma tohoto týdne: Než vyrazíte na dovolenou

Na dovolenou se všichni těšíme. Zasloužený odpočinek po roce práce potřebuje každý z nás. Na týden, někdo na čtrnáct dní vypnout, nepřemýšlet nad problémy daleko doma a jen odpočívat a užívat si. Než ale odjedete, je dobré být připraveni. Na cestách po všech koutech Evropy i světa na vás číhají mnohá nebezpečí a hlavně - rozdílná místní kultura a s ní spojené zákony, předpisy a vyhlášky. Jak je na tom v tomto Bulharsko?

Jaké cestovní doklady s sebou
Tady přichází první varování. Bulharsko není členským státem Evropské Unie. Je zemí kandidátskou. Základem bude platný pas. Ten musí být platný ještě 3 měsíce po návratu do ČR. Děti musíte mít zapsány ve svém pasu nebo musí mít pas vlastní.

A co řidiči?
Řidiči musí mít řidičský průkaz, technický průkaz a zelenou kartu. Pokud jde o zapůjčené nebo firemní vozidlo, musí mít řidič plnou moc od majitele vozidla (s překladem do bulharštiny nebo do některého světového jazyka, nejlépe do angličtiny!) a jednoznačně řešen vztah k zapůjčenému vozidlu. Pokud tomu tak není, vozidlo nemusí být vpuštěno na území BR.

Vízum na dovolenou nepotřebujete
Maximální povolená délka pobytu je 30 dnů, při delším pobytu je nutno obstarat před odletem vízum, ale tak dlouhou dovolenou asi v Bulharsku trávit nebudete. Pakliže ale jedete do Bulharska pracovně, tedy přesně z výdělečného důvodu víza si obstarat musíte.

Co můžete do Bulharska dovézt

  • Tabákové výrobky: cigarety 200 ks; doutníky do 30 gr váhy/ks 100 ks nebo doutníky nad 30 gr. 50 ks; tabák 250 gr
  • Alkohol 1 litr; destilované nápoje do 22% obsahu alkoholu 2 litry, šumivá nebo nešumivá vína 2 litry
  • Káva: 500 gr, kávový extrakt 200 gr, čaj 100 gr, čajový extrakt 40 gr
  • Parfémy: 50 gr, toaletní voda 250 ml
  • Léky: množství a druh odpovídající osobní spotřebě cestujícího

Co si přivezeme
Dovést do ČR bezcelně můžeme dárky v celkové hodnotě do 6000 Kč na dospělou osobu, děti do 15 let v hodnotě do 3000 Kč. Vývoz starožitností z Bulharska, vyrobených před rokem 1945, je přísně zakázán. A pochopitelně platí zákaz vyvážení jakéhokoliv materiálu přírodního charakteru jako jsou živé suvenýry ze dna moře, nabo i lastury apod.

Dopravní předpisy, pokuty
Říká se, že jiný kraj, jiný mrav. To platí i o dopravních předpisech. A nedodržování předpisů se rozhodně nevyplatí. Zde je malá ukázka toho, kolik zaplatíte, když se budete na silnicích chovat jinak, než jak je dovoleno:

  • nepoužití bezp. pásů         200 BGL
  • špatné parkování              200-2000 BGL
  • překročení rychlosti          200-2000 BGL
  • "Botičky"                         1000 BGL
  • alkohol v krvi                   200-2000 BGL

Peníze, měna, hotovost
Bulharskou měnou je "lev". Pokud budete chtět vyměnit českou korunu za měnu bulharskou už u nás, budete mít asi problém. Komerční banky bulhraské leva nepřijímají ani neprodávají. Stejně tak nedoporučujeme spoléhat na to, že v Bulhrasku směníte korunu za leva. Rozhodně vemte s sebou eura! Více informací o bulharské měně najdete zde. Je zde také aktuální kurzovní lístek ČNB a můžete si také přepočítat leva na koruny.

Zastupitelský úřad v Bulharsku
Posolstvo na Češkata Republika
ul. Panayot Volov
1000 Sofia
Tel.: 003592/946 11 10, 946 11 13
Fax: 003592/946 18 00

Důležité telefony

  • volací kód z Prahy do Sofie 003592
  • volací kód ze Sofie do Prahy 004202
  • Policie 166
  • Dopravní policie (KAT) 165
  • První pomoc (barza pomošt) 150
  • Silniční pomoc (patna pomošt) 146
  • Horská záchranná služba (planinska spasitelna služba) 9555665, ( 0888/621286)
  • Hasiči 160

Ceny zájezdů
Bulharsko je krásná a turisticky atraktivní země. K popularitě významně přispívá i cena zájezdů. Obvyklá cena osmidenního leteckého zájezdu do velmi slušného hotelu s polopenzí přijde na přibližně 8000 korun a není neobvyklé v nabídkách "na poslední chvíli" najít cenu i 6500 za dospělou osobu.

Na závěr jedna zajímavost, kterou uvádějí oficiální stránky našeho Ministerstva zahraničních věcí: "V případě krádeže vozidla se zahraničními SPZ se musí bulharským orgánům zaplatit poplatek ve výši rovnající se DPH z odhadnuté ceny auta, jako v případě jeho prodeje." Tak to je silná rána pod pás. Ukradnou vám auto, vy musíte zaplatit desítky tisíc korun na "poplatcích".

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky