Co dělat, když si (ne)chcete nechat vykrást, ukrást auto

08.06.2004 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Statistiky jsou výmluvné, každých 25 minut je v České republice odcizeno přibližně jedno auto. Máme pro vás deset rad jak se chovat, aby ani vaše vozidlo nebylo ušetřeno…

Myslíte si, že se toto vašeho auta netýká? Nevěřte tomu! Proto je dobré chovat se tak, abyste pokud možno, co nejvíce omezili vše, co by mohlo přispět k tomu, aby se vaše vozidlo terčem trestné činnosti.

A nyní pro vás máme deset právě opačných rad… tak tedy takhle určitě ne!!!

  • Parkování -  Při parkování u obchodních center si dávejte pozor, abyste náhodou nezaparkovali v záběru bezpečnostních kamer. Marná nejsou ani sídlištní nehlídaná a neosvětlená parkoviště nebo centra velkých měst. Nesnižujte šance zlodějů tím, že byste parkovali ve vilové čtvrti, kde je na auta vidět přímo z bytů.
  • Zamykání auta - Neztrácejte čas zamykáním všech dveří a zavíráním oken, když jdete pryč jen na krátký okamžik (např. u benzinového čerpadla). S klíčky od auta si vůbec nedělejte starosti. Když je necháte vždy v zapalování, předejdete spoustě stresových situací, které způsobuje jejich věčné hledání. A zloději si zamnou ruce, jak jim to dneska pěkně jde.
  • Věci v autě – Věci při cestování si nechávejte v autě – doklady, mobilní telefon, cestovní kufřík, náhradní oblek, fotoaparát - nejlépe tak, abyste je měli hned při ruce a byly dobře vidět okny. Drahé věci zloději zvláště ocení, nejsou však nezbytné. Stačí na ně „narafičit“ prázdnou tašku, oni už se sami podívají, jestli tam náhodou pro ně něco není.
  • Autorádia - Neodnášejte si domů autorádio, ani ho nijak nekódujte nebo jinak nezabezpečujte. Radši ho jen strčte pod sedačku nebo uložte snímatelný panel nejlépe do schránky u spolujezdce. A parkujte poblíž nějaké zastavárny.
  • Autoalarmy - Když trváte na autoalarmu nebo imobilizéru, neinvestujte své peníze do kvalitních, atestovaných a odborně montovaných přístrojů. Autoalarm, který nebyl vyzkoušen akreditovanou laboratoří, bude spouštět tolik falešných poplachů, že vůči nim Vy i Vaše okolí zcela jistě otupí.
  • Mechanické zábranné prostředky - Odnímatelné uzamykatelné páky a tyče na volant, zámky pedálů raději nepoužívejte, nebo alespoň nekupujte tyto prostředky certifikované, v autorizovaném a řádně proškoleném montážním středisku nebo značkovém servisu.
  • Zámky převodovek - Mul-T-Lock, Defend Lock a jiné – ano, máte s nimi pocit jistoty, ale vzpomeňte na tu hroznou námahu při odemykání zámků někde dole u podlahy… Zvlášť když se jen na otočku vracíte z auta pro něco, co jste zapomněli doma na stole, nemá přece cenu tuhle anabázi absolvovat.
  • Pískování skel, VIN kód, vyhledávací systémy - Pokud se svého odcizeného auta chcete zbavit jednou provždy a omezit šance na jeho nalezení na minimum, zapomeňte na bezpečnostní kód pískovaný do skel a VIN kód na všech sklech. A pro zabudované vyhledávací systémy to platí dvojnásob.
  • Nákup ojetého vozu - Pozměňování identifikátorů vozidel je základním předpokladem „úspěšné“ legalizace, následného prodeje odcizených aut a realizace pojistných a leasingových podvodů. Chcete-li při koupi ojetého vozu přispět svou troškou do mlýna tohoto podnikání, v žádném případě nepřistupujte na prověrku původnosti identifikátorů auta nebo nepožadujte prokázání jeho původu.
  • Důležité poznámky o autě - Budete-li se důsledně řídit těmito radami, Vaše auto bude zcela určitě nejenom vykradeno, ale dříve či později i ukradeno. Nekažte závěr celé hry tím, že budete mít po ruce všechny důležité poznatky o svém vozidle – registrační značku (dříve SPZ), typ, barvu a rok výroby auta, čísla motoru a podvozku, VIN kód, nápadné odlišnosti (střešní nosič či okno, viditelná poškození) a popis nainstalovaného zabezpečovacího zařízení. Všechny tyto údaje jsou důležité pro oznámení krádeže na policii a při jednání s pojišťovnou.

Tak toto byly rady, kterými byste se určitě řídit určitě neměli. Chcete-li naopak problémům předejít dodržujte následující zásady:

  • Dodržujte základní (a nejjednodušší) organizační opatření: parkujte v garáži, na hlídaném parkovišti nebo přehledném místě.
  • Auto vždy pečlivě zamykejte a zavírejte okna. Nenechávejte v autě žádné věci, a už vůbec ne cenné, stejně jako klíčky od auta nebo doklady.
  • Při instalaci autorádia dejte přednost přenosnému typu.
  • Pokročilejším stupněm ochrany jsou mechanické zábranné prostředky (zámky na řadicí páku, uzamykatelné tyče na volant, zámky převodovek,…). Při jejich pořizování dbejte na to, aby výrobek měl příslušné certifikáty, a vsaďte na autorizovaná montážní střediska nebo značkové servisy.
  • Odolnost Vašeho auta zvýší i autoalarmy a imobilizéry. Opět dbejte na certifikace, atesty a odbornou montáž zařízení.
  • Nechte si zabudovat vyhledávací systémy. Ty umožňují okamžitě získat informace, kde se ukradené vozidlo nachází, jaký je směr jeho pohybu a vytváří podmínky pro rychlé zadržení pachatele a zajištění auta.
  • Při nákupu ojetého vozidla si nechte prověřit jeho základní identifikátory.
  • Žádné auto nelze zabezpečit stoprocentně a proto pamatujte i na vhodně uzavřené havarijní pojištění.

   Zpět na stránku s tipy a radami

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ