Mzdy loni po odečtení inflace klesly, odhadují ekonomové

07.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Mzdy reálně klesly jak v loňském čtvrtém čtvrtletí, tak za celý rok 2012, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Loňský reálný propad odhadují analytici na zhruba jedno procento. Nominálně podle ekonomů mzdy ve čtvrtém čtvrtletí rostly mezi jedním až třemi procenty, za celý loňský rok o dvě až 2,5 procenta.

"Průměrná mzda ve čtvrtém čtvrtletí 2012 vzrostla nominálně o 1,8 procenta na 26.678 Kč, reálně však o jedno procento poklesla. Zpomalení poklesu reálných mezd bylo dáno jednak nižší inflací ve stejném období a zároveň poklesem celkového počtu zaměstnaných osob," uvedl například analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Za celý rok 2012 podle něj průměrná mzda činila 24.975 Kč. Po započtení inflace mzdy v loňském roce reálně poklesly o 1,1 procenta, dodal.

"Poklesem reálných mezd se česká ekonomika podobá slovenské. V obou případech stojí za uvedenou tendencí cílená snaha podnikové sféry udržet si nákladovou konkurenceschopnost," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. I když podle něj takový vývoj momentálně sráží soukromou spotřebu, střednědobě může ekonomikám pomoci tím, že podpoří investice a vytváření nových pracovních příležitostí.

Pokles reálných mez společně s růstem nezaměstnanosti a opatrným chováním domácností je podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka příčinou pokračující recese české ekonomiky. "Vývoj v letošním roce nebude o mnoho lepší, počítám se zvýšením průměrné mzdy o dvě procenta, což by mělo vést k růstu reálných mezd o několik desetin procenta," uvedl.

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 348 korun na 24.514 Kč, což představuje nárůst o 1,4 procenta. Od roku 2000 šlo o druhý nejmenší růst. Reálně, po odečtení inflace, se průměrná mzda snížila o 1,8 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí předloni činila průměrná mzda 26.606 Kč, za celý rok 2011 byla 24.436 korun. Průměrná míra inflace loni činila 3,3 procenta.

Český statistický úřad zveřejní údaje o průměrných mzdách za čtvrtém čtvrtletí 2012 v pondělí 11. března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK