Španělský temperament nás láká

10.06.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Chystáte se letos na dovolenou do Španělska, na Kanáry nebo třeba na Mallorcu? Pak právě pro Vás máme několik užitečných rad a informací, které Vám mohou pomoci vyhnout se problémům.

Téma týdne: Než vyrazíte na dovolenou

Vstup na území Španělska

Španělsko a okolní ostrovy patří již několik let mezi nejoblíbenější letní cíle českých turistů. V souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie, jejímž členem je i Španělsko, došlo k pozitivním změnám pro naše turisty. Podle informací Ministerstva zahraničních věcí mohou nyní občané ČR vstupovat na území členských zemí EU bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo průkazu totožnosti (občanský průkaz vydaný po roce 1993). I když by vám tedy teoreticky měla stačit pouze občanka, přesto raději doporučujeme nespoléhat na to a cestovat nadále s platným cestovním pasem.
Platným dokladem se musíte prokázat při vstupu do schengenského prostoru. Uvnitř něj již žádné hraniční kontroly nejsou. Oproti loňskému roku se změnilo i to, že již není potřeba předkládat na hranicích doklady o účelu pobytu, zpáteční jízdenky nebo dostatečné finanční prostředky.

Cestování autem

Platné řidičské průkazy ČR jsou uznávány i ve Španělsku. Těm z vás, kteří se rozhodnou cestovat do Španělska autem ale raději doporučujeme opatřit si před cestou mezinárodní řidičský průkaz a je dobré mít také tzv. zelenou kartu.

Porušovat dopravní předpisy ve Španělsku se nevyplácí. Pokuty jsou poměrně vysoké a policie je většinou vyžaduje zaplacení na místě. Nově je např. upraveno: používání mobilního telefonu při řízení pouze jako hands-free, vypínání mobilního telefonu a rádia při čerpání pohonných hmot, zákaz používání radarových detektorů, dále od 1.6.2004 používání reflexní vesty, pokud řidič zastaví na silnici nebo na krajnici a vystoupí z vozidla apod.
Nejvyšší povolená rychlost v obci je 50 km/h. Na dálnicích se smí jezdit rychlostí 120 km/h, na víceproudých silnicích 100 km/h a na ostatních silnicích 90 km/h. Povolené množství alkoholu v krvi je 0,8 promile.
Za použití některých dálnic se platí mýtné.
Pro osobní automobil je poplatek stanoven přibližně na 0,10 eur za 1 km dálnice. Cena benzínu se pohybuje kolem 0,7 – 0,8 eur za litr. Benzínové stanice bývají otevřeny i přes noc. Ale pozor. Při tankování v noci musíte nejprve zaplatit a teprve potom můžete načerpat benzín.

Pokud cestujete do Španělska a na jeho ostrovy letecky a chcete poznat krásy okolí, jsou vám k dispozici rozsáhlé sítě autopůjčoven. Cena auta na tři dny se pohybuje kolem 70 - 75 eur. Důležité je vybírat půjčovnu pečlivě a informovat se především zda je v ceně zahrnuto i pojištění. Vůz je možné pronajmout osobě starší 21 let, která vlastní řidičské oprávnění alespoň 2 roky.

Co můžete dovézt, vyvézt…

V zemích Evropské unie, a tedy i ve Španělsku, na Kanárských ostrovech či na Baleárách, jsou celní kontroly zrušeny. Nicméně je stanoveno maximálně možné množství bezcelně dovezeného zboží. Tak například můžete mít s sebou maximálně 800 ks cigaret, 1 kg tabáku, 10 l tvrdého alkoholu, 90 l vína a 110 l piva.
Dovoz finanční hotovosti do Španělska a její vývoz je stále omezen částkou jeden milion španělských peset, což představuje asi šest tisíc euro (tedy v přepočtu podle aktuálního kurzu ČNB zhruba 188 tisíc Kč).

Kurzy, banky, směnárny, obchody

Kurz eura vůči koruně se v současné době pohybuje kolem 31,5 Kč/eur. Aktuální kurzy eura, ale i dalších světových měn naleznete zde v sekci Bankovnictví. Na této stránce si můžete spočítat nejvýhodnější převody měn a vybrat si banku či směnárnu, která vám nabízí nejlepší kurzy.

Peníze můžete vyměnit v bankách a směnárnách. Tuto službu poskytuje také naprostá většina hotelů a cestovních kanceláří. Doporučujeme vyměnit valuty už před odjezdem, protože se tak vyhnete placení poměrně vysokých poplatků za směnu valut ve Španělsku. Banky mívají otevřeno od pondělí do pátku (9.00 - 14.00 hodin). V sobotu a v neděli je zavřeno. Směnárny ale naštěstí bývají otevřeny déle než banky, a to i v sobotu.

Obyvatelé Španělska a přilehlých ostrovů začínají pracovat kolem 9 či 10 hodiny ranní. V poledne (14 - 16 hodin) Španělé důsledně dodržují polední klid neboli siestu, kdy odpočívají a společně poobědvají s rodinou či přáteli. Je třeba tedy počítat s tím, že v době poledního klidu je zavřená většina muzeí, obchodů a kanceláří, v hotelech a restauracích se siesta samozřejmě nedodržuje. Poté se vrátí do práce a pracují až do večera. Kolem 22 až 23 hodiny si vychutnají společně večeři a většinou zajdou ještě "na skleničku" nebo se baví v místních barech až do brzkých ranních hodin. Obchody mají tedy díky siestě otevřeno zpravidla od 9:30 do 13:30 a odpoledne od 16:30 do 20:00 nebo 20:30 hodin. Velké obchodní domy a supermarkety mají otevřeno i přes poledne a zavírají pozdě večer, a to i v sobotu. V neděli je téměř všude zavřeno.

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí, internetové stránky cestovních kanceláří

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky