Přechodná období po vstupu do EU

04.06.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Často v médiích slyšíme jedny politiky jak kritizují ty druhé za to, že nám vyjednali špatné podmínky vstupu do EU. Je to pravda nebo jen standardní kritika opozice? Co jsou "přechodná období"?

Téma tohoto týdne: Co zdražilo vstupem do EU

Celý tento týden jsme vám v ukazovali praktické dopady našeho vstupu do EU. Ano, vstup má i svá negativa, která nejvíce pocítíme zdražováním. Je to také ta nejbolestivější oblast. Vše co se točí kolem peněz je vždy velmi citlivé. Některé výhody (i nevýhody) nepocítíme hned, ale až po uplynutí tzv. přechodných období.

Se vstupem do Unie jsme se museli přizpůsobit zavedeným pravidlům společenství. Na některé povinnosti, které mají nejen stát, ale i obyčejní lidé nebo podnikatelé nejsme ekonomicky připraveni. Proto naši vyjednavači dohodli ona přechodná období. někde ustoupila Unie, jinde jsme z požadavků ustoupili sami. Nebudeme hodnotit, který stát má lepší podmínky a který horší. Podívejte se sami

Vyjednaná přechodná období požadovaná ČR

  • Volný pohyb kapitálu
    Přechodné období na nabývání zemědělské půdy a lesů v délce 7 let pro osoby, které nemají trvalý pobyt na území ČR. Po třech letech bude přechodné období revidováno.
    Přechodné období na nabývání nemovitostí určených k vedlejšímu bydlení pro cizozemce z ostatních členských zemí EU v délce 5 let od vstupu ČR do EU.
  • Zemědělství
    Přechodné období do 31.12.2006 na dosažení plné harmonizace hygienických parametrů s podmínkami platnými v EU pro celkem 52 zpracovatelských podniků;
    Přechodné období do 31.12.2009 pro již používané neobohacené klecové systémy pro nosnice, které nesplňují technický požadavek na výšku klece stanovený směrnicí Rady 1999/74/ES.
  • Daně
    Přechodné období pro zachování snížené sazby DPH u dodávek tepelné energie do 31.12.2007;
    Přechodné období na zdanění dodávek stavebních prací pro účely bydlení do 31.12.2007;
    Přechodné období na zachování nižších sazeb spotřební daně u cigaret a tabákových výrobků do 31.12.2006
    Trvalá výjimka osvobozující osoby s obratem nižším než 35 tisíc EUR od registrace plátce DPH;
    Trvalá výjimka na spotřební daň z lihu u pěstitelského pálení s cílem zachovat tradiční domácí výrobu ovocných destilátů.
  • Energetika
    Přechodné období pro vytvoření úplných povinných nouzových zásob ropy a ropných produktů do 31. 12. 2005;
    Přechodné období do konce roku 2004 pro liberalizaci trhu plynem.
  • Životní prostředí
    Přechodné období do 31.12.2005 na nakládání s odpady pro dosažení cílových hodnot u recyklace a opětovného využití obalu
    Přechodné období do 31.12.2010 na kvalitu vody. Jedná se o přechodné období pro praktickou implementaci požadavku na výstavbu čistíren odpadních vod u obcí;
    Přechodné období do 31.12.2007 na implementaci směrnice o omezení emisí znečišťujících látek do ovzduší z velkých spalovacích zařízení pro 2 podniky: teplárnu Přerov a Novou Huť, a.s.
  • Různé
    Přechodné období v délce pěti let pro postupný náběh příspěvků do základního kapitálu a rezerv Evropské investiční banky s tím, že k první platbě dojde nejdříve v druhé polovině roku 2005.

Vyjednaná přechodná období požadovaná EU

Volný pohyb osob
Přechodné období v délce až 7 let na omezení volného pohybu pracovních sil.

Doprava
Přechodné období v délce až pěti let na vnitrostátní silniční přepravu (kabotáž). Současně recipročně bude platit pro dopravce ze současných a nových členských zemí zákaz provádění kabotáže v ČR.

Zemědělství
Přechodné období na postupný náběh přímých plateb bude uplatněno v následujících dvou fázích:

  • 1.fáze – V roce 2004 budou v nových členských zemích zavedeny přímé platby odpovídající úrovni 25% přímých plateb poskytovaných zemědělcům v současných členských státech.. Do roku 2007 budou přímé platby každoročně dále navyšovány o 5%. To znamená, že v roce 2005 dosáhnou úrovně 30%, v roce 2006 35% a v roce 2007 40%.
  • 2. fáze - V dalších letech pak budou přímé platby postupně navyšovány o 10% až do roku 2013, kdy by mělo být dosaženo 100% úrovně přímých plateb současných členských států.

EU však navíc přiznala ČR možnost dorovnání přímých plateb z národních zdrojů do úrovně 55% v roce 2004, 60% v roce 2005 a 65% v roce 2006. Od roku 2007 pak bude možné tuto úroveň pro dorovnání každoročně zvyšovat o 10% až do dosažení stoprocentní úrovně přímých plateb.

Zdroj dat: www.euroskop.cz

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky