Harmonizovaná inflace na Slovensku v únoru zvolnila na 2,2 pct

15.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. března (ČTK) - Meziroční míra inflace na Slovensku měřená podle pravidel Evropské unie v únoru zpomalila na 2,2 procenta z lednových 2,5 procenta. V meziměsíčním srovnání se ceny zboží a služeb v druhém měsíci roku nezměnily, v lednu stouply o 0,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.

V únoru proti předchozímu roku nejrychleji rostly ceny za vzdělání, a to o 6,6 procenta. O 5,6 procenta zdražily potraviny a nealkoholické nápoje.

Zvolnění meziročního tempa inflace na Slovensku ukázaly už dříve zveřejněné údaje sestavené na základě národní metodiky, podle kterých spotřebitelské ceny vzrostly v únoru o 2,2 procenta proti růstu o 2,4 procenta v lednu.

Inflace vykazovaná podle pravidel EU slouží pro lepší srovnání vývoje cen v jednotlivých zemích unie. Rozdíly v hodnotách inflace sestavené na základě národní a harmonizované metodiky jsou způsobeny odlišným složením spotřebitelských košů. Inflace podle metodiky EU nezahrnuje takzvané imputované nájemné, které obsahuje i platby majitelů nemovitostí do fondů oprav.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK