Památky, moře a olympiáda - tak to je Řecko

11.06.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Dovolená v Řecku spojuje vše, co si můžeme přát. Nejen možnost koupání v moři, ale také spoustu starověkých památek, které potěší nejen oko, ale i duši. Navíc letos můžete svou dovolenou rozšířit ještě o jeden zážitek a to o olympijské hry…

Téma tohoto týdne: Než vyrazíte na dovolenou

Pokud chcete svoji dovolenou v Řecku spojit i  s možností návštěvy Letních olympijských her v Athénách, je třeba si ji naplánovat na konec srpna (13.-29.8.2004). Již nyní se dá doporučit uzavření klasického pobytového zájezdu, někam do okolí Athén. Vyhnete se tak přemrštěným cenám za zájezdy pořádané přímo na olympijské hry do Athén.

Ale pojďme se raději vrátit k tomu, co byste měli před cestou do Řecka vědět.
 
Jaké cestovní doklady s sebou
Řecko stejně jako Česká republika je členským státem EU a proto pro občany ČR neplatí ani při cestě do Řecka  žádná zvláštní omezení. I když by měl dostačovat jako cestovní doklad občanský průkaz typu karty vydaný po roce 1993, možná bude ještě nějakou dobu lepší vozit sebou pas.
Řidiči musí být vybaveni mezinárodním řidičským průkazem, zelenou kartou a vůz musí být mezinárodně pojištěn.

Vízum na dovolenou nepotřebujete
Naším vstupem do EU máme právo na tzv. volný pohyb osob a tudíž máme právo jako každý občan Unie svobodně se pohybovat a pobývat na území  jiných členských států. Právo pobytu může být omezeno pouze v případech odůvodněných veřejným pořádkem, veřejnou bezpečností nebo ochranou zdraví.

Dovoz a vývoz
Celní předpisy jsou shodné jako u ostatních zemí EU. Občané ČR mohou nakupovat zboží v zemích EU bez omezení; mohou také zboží převážet. Jak již bylo řečeno, Řecko je zemí mnoha památek a historických pokladů, ale pozor asi právě proto je z Řecka zakázán vývoz jakýchkoliv předmětů historické hodnoty.

Dopravní předpisy
Pokud se rozhodnete poznávat krásy Řecka sami, určitě se vám vyplatí půjčit si auto. Povolená rychlost v Řecku je v obcích 50 km/hod., mimo obce 80 km/hod. a na silnicích rychlého provozu 100 km/hod. Pro řízení auta potřebujete mezinárodní řidičský průkaz. Podmínkou pro pronajmutí vozidla je věk nad 21 let a nejméně jeden rok platný řidičský průkaz

Peníze, měna
V Řecku také vystačíte pouze s eurem. Měna euro má 8 mincí a 7 bankovek. Bankovky jsou shodné pro všechny země EMU, mince jsou shodné pouze na jedné straně, druhá strana je odlišná pro každou zemi. Aktuální kurz eura naleznete zde.

Bohužel ne vždy se dovolená vydaří přesně podle našich představ, a proto se někdy mohou hodit i následující informace:

Velvyslanectví České republiky v Řecku
Embassy of the Czech Republic
6, G. Seferis Str., Palaio Psychico, Athens 154 52
Tel: 0030210/6713755, 6719701, 6713033

Důležité telefony

  • tísňové volání 112
  • turistická policie (ubytování, informace) 171
  • ELPA - silniční asistence – 104
  • dopravní nehody, policejní pohotovost 100
  • lékařská pohotovost 105
  • první pomoc 166
  • přístavní policie 08
  • hasiči 199
  • informace o službu konajících nemocnicích a lékárnách 1434
  • řecká turistická organizace (stížnosti turistů) 1721
  • Sdružení řeckých pojišťoven pro případ technické prohlídky a dokumentace stavu vozidla po havárii pro potřeby českých pojišťoven Motor-Insurances, Xenofontos 10, Athény, tel: 210/323 67 33 (předvolba i při místním volání)

Uvedená čísla platí pouze pro Athény a Atiku, v ostatních krajích se mohou odlišovat.

Jeden tip na konec: Volné campování je přísně zakázáno. Nedoporučuje se také individuální táboření mimo vyhrazené kempy ani cestovat do vojensky citlivých oblastí podél řeckých hranic.

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky