Prodej hlavního areálu OP v Prostějově začne v dubnu

22.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 22. března (ČTK) - Insolvenční správkyně zkrachovalého Oděvního podniku (OP) Miloslava Horská v dubnu zahájí prodej jeho hlavního areálu v Prostějově, který by měl trvat několik měsíců. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Podle znaleckého posudku hodnota prostějovského areálu OP včetně správních a výrobních budov, skladů, parkoviště a dalších částí činí zhruba 170 milionů korun.

"Prodej bude zahájen v dubnu v návaznosti na tvorbu marketingových materiálů a inzerci v tisku. V tuto chvíli předpokládáme, že prvotní kolo výběrového řízení potrvá zhruba tři měsíce, tedy předpokládaný termín pro podání nabídek bude v červenci," uvedla Horská ve zprávě, kterou ve čtvrtek zaslala Krajskému soudu v Brně.

Prodej prostějovského areálu mimo dražbu zajistí poradenská společnost Knight Frank. Soud pro prodej stanovil několik podmínek. Vybrána musí být nejvýhodnější nabídka a cena zaplacena nejpozději při podpisu kupní smlouvy, kterou musí schválit zajištěný věřitel, jímž je Česká spořitelna.

Hlavní výrobní a administrativní areál OP v Prostějově je rozlehlý a má několik výrobních a administrativních budov, sklady, teplárnu, kotelnu i železniční vlečku. Správkyně si proto nechala vypracovat koncepci jeho dalšího využití, která připouští i budoucí rozdělení areálu na více částí.

Horská ve zprávě pro brněnský soud vypočítala dosavadní čistý příjem z prodeje výrobních areálů bývalých poboček OP a pozemků ke konci loňského září téměř na 99 milionů korun. Dosud nejvíc peněz insolvenční správkyně pro věřitele OP získala prodejem výrobního areálu v Uherském Hradišti, jehož kupní cena činila 38 milionů korun.

V této částce není zahrnut výtěžek z prodeje výroby na míru, který je 58 milionů korun. Součástí výplaty není ani 35 milionů korun z prodeje výrobních areálů OP v Olomouci, Ostravě a Drahanech, jelikož tyto transakce nebyly v září ještě dokončeny. Soud nedávno Horské povolil prodat více než dvě desítky ochranných známek včetně vlajkové oděvní značky OP Profashion.

Pohledávky vůči OP nárokuje podle insolvenčního rejstříku 555 věřitelů, kteří požádali celkem o více než dvě miliardy korun. ČS prostějovská textilka dluží zhruba 675 milionů korun. Znalci hodnotu podniku odhadli na zhruba miliardu korun. V dobách, kdy Oděvní podnik provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10.000 lidí. Po prohlášení konkurzu v roce 2010 se jejich počet postupně snížil na několik stovek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK