Co týden dal?

11.06.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nemáte čas sledovat, co se celý týden děje? Nevadí! I tento týden máme pro vás připraven souhrn nejzajímavějších nejen ekonomických událostí ze světa, z domova i z našeho serveru za právě uplynulý týden.

Posledních 7 dní ve světě

Komisař Evropské unie pro vnitřní trh Frits Bolkenstein chce zavést evidenci bezhotovostních plateb nad patnáct tisíc eur pro všechny oblasti obchodu. Navrhovaný zákon je součástí legislativy proti financování terorismu a praní špinavých peněz. Komise ji má přijmout za týden. Český parlament už podobný zákon schválil na jaře.

Severní a Jižní Korea uzavřely dohodu o otevření dvou silnic protínajících společnou hranici. Oba korejské státy by od října letošního roku měly zkušebně zahájit provoz také na dvou železničních tratích přes hranici.

Rada bezpečnosti OSN v New Yorku jednomyslně schválila rezoluci, která určuje harmonogram předávání suverenity v Iráku a stanoví, že zahraniční jednotky zůstanou v zemi nejpozději do ledna 2006. Pro rezoluci, která podporuje předání suverenity prozatímní vládě 14 měsíců po invazi do Iráku a po pádu režimu Saddáma Husajna, hlasovalo všech 15 členů rady.

Státní pohřeb bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, který zemřel v sobotu v Los Angeles ve věku 93 let, se  koná v pátek ve Washingtonu. K poslednímu odpočinku však bude téhož dne uložen v Kalifornii u své prezidentské knihovny v údolí Simi na severu od Los Angeles.

 ...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters  
 

Posledních 7 dní u nás

Příliv přímých zahraničních investic do ČR vzrostl v prvním čtvrtletí na 31,5 miliardy korun. Je to meziroční nárůst o 4,2 miliardy korun. Ve srovnání s předběžnými měsíčními daty se zvýšil čistý příliv přímých investic o 3,5 miliardy korun a deficit bilance výnosů vzrostl o 1,5 miliardy korun.

Občané ČR budou mít již od podzimu možnost navrhovat, jaké symboly by po přijetí eura na mincích nejraději viděli, a to přesto že datum připojení ČR k eurozóně nebylo ještě pevně stanoveno. Mělo by se tak stát až koncem desetiletí. Zatímco lícové strany mincí eura jsou stejné,  vzhled rubů osmi druhů mincí je v pravomoci národních států.

Míra registrované nezaměstnanosti koncem května klesla na 9,9 procenta z 10,2 procenta na konci dubna, oznámilo v úterý Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Prezident Václav Klaus podepsal několik zákonů, jedním z nich je i zákon o zaměstnanosti. Ten by měl umožnit přísnější postup vůči lidem, kteří se vyhýbají práci. Nezaměstnaní si ale také budou moci přivydělat částku až do poloviny minimální mzdy, aniž ztratí nárok na podporu.

Vláda ve středu schválila pronájem 14 stíhaček Jas-39 Gripen ze Švédska. Kabinet souhlasí s podobou smluv o desetiletém pronájmu stíhaček. Za pronájem stíhaček česká strana zaplatí okolo 19,6 miliardy korun.

Vláda schválila návrh nového trestního zákona, který mimo jiné zpřísňuje tresty za nejbrutálnější zločiny. Nový trestní zákon by měl začít platit od roku 2006.

V posledních dnech nám opět příroda ukazuje, co umí. Bouře, průtrže a krupobití zatím napáchaly podle odhadů pojišťoven na pojištěném majetku škody za desítky milionů korun.

Tento týden nás také čekají volby do Evropského parlamentu, a nejen nás, volit se bude ve všech pětadvaceti zemích Unie a hlasování se tak může zůčastnit kolem 350  milionů voličů. Volit se bude celkem 732 nových zástupců, z toho 24 jich bude zastupovat Českou republiku. Naši občané si mohou kandidáty vybírat celkem z 32 politických stran a uskupení. 

 ...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters 
 

Posledních 7 dní na našem serveru

Již od pondělka je pro vás v sekci "Interview" připraven nový zajímavý rozhovor s Janem Veselým, Senior PR Specialistou z nadnárodní společnosti DHL, na téma: "Zásilkové služby a finance". Přejeme vám příjemné čtení.

Čas dovolených a také cest automobilem přibývá, proto jsme pro vás připravili nového Rádce v sekci Pojištění. Tentokrát tak trošku nevážně vám přinášíme 10 rad, jak se chovat, aby se vaše auto stalo terčem zlodějů: Co dělat, když si (ne)chcete nechat ukrást vozidlo.


Fin Triky

Celý tento týden jsme se ve FinTricích věnovali zemím, do kterých jezdíte na dovolenou. Od pondělí do pátku jste si mohli přečíst informace, které je dobré před cestou do dané země vědět. Nyní vás již nic nepřekvapí např. v Chorvatsku,  Bulharsku nebo Španělsku. A protože toto téma je rozsáhlé a zemí je skutečně mnoho budeme se dalším zemím věnovat i v následujícím týdnu.
 

On-line prodej

Uzavřete smlouvu on-line - rychle a výhodně!

  • STAVEBNÍ SPOŘENÍ - Uzavřete on-line a získejte odměnu až 300 Kč Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady.
  • PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ - Uzavřete on-line a získejte 50 % měsíčního příspěvku zpět. Bezpečný způsob jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev.

TIP: Penzijní fondy jsou povinny ze zákona o penzijním připojištění odvést alespoň 5 % zisku do rezervního fondu. O rozdělení dalších 10 % zisku rozhoduje valná hromada. Zbývající část zisku je rozdělena mezi klienty penzijního fondu v závislosti na skutečném zůstatku na individuálních účtech penzijního připojištění. 

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti pojištění.

Otázka:  „Povinné ručení. Pojišťovna mi vůbec nezaslala výměr pojistného a složenku na období 1.4.2003-31.3.2004, nedostal jsem celý rok žádnou upomínku, že by pojistné nebylo zaplaceno. K 31.3.04 smlouva skončila uplynutím výpovědní lhůty ze strany pojišťovny, protože pojišťovna vypovídala staré smlouvy všem klientům. Teprve po mém požadavku na vystavení potvrzení bezeškodního průběhu po mně pojišťovna požaduje zpětně zaplatit pojistné za uvedené období. Má na to nárok?“

Odpověď:  „Dobrý den, odpovím vám odzadu. Pojišťovna má právní nárok na pojistné za pojištěné období a to i za dobu před výpovědí smlouvy..."


 
Anketa

Během celého minulého týdne jste měli možnost vyjádřit se v naší anketě, zda byste přivítali rozšíření našeho zpravodajství o textové zprávy typu "právě se stalo". A jak vaše hlasování dopadlo?

  • Ano, on-line zprávy zde chybí (29%)
  • Ne, o aktuální dění se nezajímám (23%)
  • Ne, zpravodajství je dostatečné (22%)
  • Ne, aktuality sleduji jinde (26%)

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU