ZertifikateJournal 5/2013: Evonik IPO

29.03.2013 | , ZertifikateJournal
INVESTICE


Tiše, potají a nenápadně se index DAX po několika letech opět přehoupl přes hranici 8000 bodů. Bohužel většina investorů a velká část jejich investičních prostředků se stále nachází na vedlejší koleji a další možné alternativy se jeví v době nízkých úrokových sazeb jako velmi nerentabilní.

Nicméně úrokové sazby zůstanou nadále nízké. Za těchto okolností by nálada na trhu mohla zůstat dobrá, přičemž ale přirozeně může opět dojít ke krátkodobému zhoršení situace. Zřejmě ne všichni tržní účastníci se s býčím trhem míjejí, a zejména profesionálové nyní dosahují skvělých zisků. Z hlubokého spánku se také probouzejí emisní oddělení bank. Zdá se, že odborníci konečně považují toto tržní prostředí za vhodné pro uvedení chemické společnosti Evonik na burzovní parket. U této společnosti došlo v minulosti již třikrát k zamítnutí plánovaného IPO. Důvody bylo na straně bank, vedení společnosti nebo samotných akcionářů, ke kterým patří nadace RAG (podíl zhruba 75 procent) a investorská společnost CVC (podíl okolo 25 procent). Poslední IPO pokus byl v červnu 2012 odvolán kvůli evropské dluhové krizi. Ředitel Evoniku Klaus Engel chce mít jistotu a používá k tomu následující taktiku: dvanáct procent akcií již bylo v neveřejné nabídce zpřístupněno investorům, a tímto způsobem přibyli Evoniku další akcionáři.

Mezi institucionální investory patří singapurský státní fond Temasek (další jména nových akcionářů však zůstávají neznámá) a pouze dvě procenta akcií pak má být nabídnuto v období zhruba šesti týdnů přímo na volném trhu. A to by v tom byl čert, aby vše tentokrát neproběhlo hladce. Poslední hospodářské výsledky hlavního sponzora německého fotbalového klubu Borussia Dortmund jsou uspokojivé. V roce 2012 koncern vydělal více, než v roce předchozím. Sice tržba a provozní výnosy při zpomaleném hospodářském růstu trochu klesají, obchodní model společnosti se však v uplynulých letech osvědčil a Evonik stojí na pevných základech.

Otázkou zůstává, jestli to vyjde i se zařazením společnosti přímo do indexu DAX. Podmínky jsou splněny, neboť nyní můžeme k tzv. free float připočítat více než deset procent akcií. Akcie však musejí být obchodovány aktivně, k čemuž je potřeba více jak dvě procenta cenných papírů v oběhu. Proto by museli i noví akcionáři své čerstvě nabyté akcie zčásti opět prodat, což ale akciovému kurzu neudělá zrovna dobře.

Více v aktuálním vydání ZertifikateJournal

Autor článku

Martin Svoboda  

Články ze sekce: INVESTICE