Slovensko láká na aktivní dovolenou

14.06.2004 | , Finance.cz
FinTriky


I tento týden budeme pokračovat v seriálu informací a užitečných rad všem turistům, kteří vyrazí na dovolenou do zahraničí. Dnes se podíváme na souseda nám nejbližšího a taktéž nového člena Evropské unie - na Slovensko.

Téma tohoto týdne: Než vyrazíte na dovolenou

Jaké cestovní doklady s sebou
Od 1.5.2004 platí pro občany členských států EU a tedy i občany ČR nové podmínky pro vstup na území Slovenské republiky. Pro překročení státní hranice je potřebný platný cestovní doklad nebo jiný doklad potvrzující totožnost a občanství. Nezletilí musí mít vlastní cestovní doklad nebo musí být zapsáni do cestovního dokladu či občanského průkazu rodičů.

Vízum na dovolenou nepotřebujete
S cestou na zahraniční dovolenou souvisí i vízová povinnost. Když pojedete do USA, zaplatíte vysoké částky za žádosti a vízum nemusíte dostat. Naštěstí nic podobného v rámci Evropské unie neplatí, vycestovat můžete ihned. Jediné omezení je horní hranice pobytu. Pokud se hodláte zdržet déle než 3 měsíce, pak povolení k pobytu potřebovat budete!

Dovoz a vývoz
V rámci Evropské unie platí jiná pravidla dovozu a vývozu zboží, než se státy mimo eurozónu. Celní zákon č. 199/2004 Z.z. nehovoří o žádných limitech dovozu v rámci států EU. Dle vyjádření ministerstva financí fyzická osoba může do České republiky ze států EU dovážet vybrané výrobky zatížené spotřební daní, které jsou určeny k její spotřebě v následujícím množství:

  • minerální oleje, množství dopravované v běžných nádržích zvýšené o 20 l,
  • konzumní líh a lihoviny 10 l konečných výrobků,
  • pivo 110 l,
  • meziprodukty 20 l,
  • vína 90 l, z toho u šumivých vín 60 l,
  • cigarety 800 kusů,
  • cigarillos a doutníky o váze menší než 3 g/kus 400kusů,
  • ostatní doutníky 200 kusů,
  • tabák ke kouření 1 kg.

Cestování se zvířaty
Při vstupu na území SR se zvířetem se musí prokázat pro zvíře pas (obdoba očkovacího průkazu), kde budou uvedeny záznamy o absolvovaní nutných očkování zvířete, atd. Další informace mohou turisté získat na adrese: www.svzsr.sk

Zdravotnictví, ošetření, nemoci
Před cestou na Slovensko je nutno si vyzvednout na pobočce své české zdravotní pojišťovny formulář E111 (od 1.6. by měla platit Evropská karta zdravotního pojištění - ptejte se na pobočce vaší zdravotní pojišťovny!), který se v případě ošetření předkládá lékaři. Na Slovensku dochází ke zpoplatnění některých úkonů (za návštěvu pohotovostní služby 20,- Sk, za ambulantní návštěvu lékaře či zubaře 20,- Sk, za den hospitalizace 50,- Sk, za převoz sanitkou 2,- Sk za km). Za vystavení receptu se platí 20,- Sk, k tomu je možná další spoluúčast v závislosti na zařazení léku do kategorizačního seznamu léků.

Tip: Pokud z jakéhokoliv důvodu občan ČR uhradí péči v hotovosti, je nutno uschovat originály účtů a po návratu do ČR se obrátit na pobočku své české zdravotní pojišťovny. Česká zdravotní pojišťovna náklady proplatí do výše, kterou by uhradila slovenská zdravotní pojišťovna. Pokud účet nepřesahuje 1000 EUR, může svou českou zdravotní pojišťovnu požádat o proplacení účtu do výše českých tarifů.

Dopravní předpisy
Na Slovensku platí nulová tolerance k alkoholu před nebo v průběhu řízení motorového vozidla. Obdobně jako u nás musíte být připoutáni na předních i zadních sedadlech vozidla (pokud je vozidlo má) a děti do 12 let (a do 150 cm výšky) nesmí cestovat na předních sedadlech. V případě porušení předpisů vám může policista na místě udělit pokutu do 5000 Sk, obvyklé pokuty při překročení rychlosti jsou 500 - 1 000 Sk, za parkování na místě určeném invalidům nekompromisních 5 000 - 15 000 Sk. Zabavení vozidla ani bodový systém se nepoužívají. Šetřete svoji peněženku, jezděte podle předpisů!

Peníze, měna
Slovensko je členským státem EU, ale není členem (jako žádný z nových členských států) měnové unie. Proto na Slovensku platí pořád národní měna: Slovenská koruna. Turisté mají možnost si buď před odjezdem vyměnit u tuzemské banky korunu naší za korunu Slovenskou, nebo tak učinit až na Slovensku. Nemá smysl spekulovat, kde je kurz výhodnější. Při tak nízkých objemech jako je výměna na dovolenou zvolte pro vás nejméně časově náročnou variantu. Kurzovní lístek nejvýhodnějších převodů je zde:

Směnárna Kurz SKK
Camfex Group 79,724 Kč
Sunny OnLine 78,900 Kč
Deviza - Divíšek 79,520 Kč
GE CAPITAL BANK 80,460 Kč


(Zdroj: banky, pátek 11.6.2004 11:00)

Aktuální kurzy naleznete zde.

Velvyslanectví České republiky na Slovensku
Velvyslanectví České republiky na Slovensku
Veĺvyslanectvo Českej republiky
Hviezdoslavovo nám. 8, Bratislava, 810 00
tel:  004212/59203303-4
fax:  004212/59203330
e-mail: bratislava@embassy.mzv.cz
www: www.mzv.cz/bratislava 

Důležité telefony

  • Policie 158
  • Požární ochrana 150
  • Rychlá lékařská pomoc při vážných nehodách a náhlých onemocněních ohrožujících život 155
  • Integrovaný záchranný systém 112
  • Linka záchrany (poradenství při poskytování první pomoci) 0850 111 313
  • Horská záchranná služba 18 300
  • Letecká záchranná služba 18 155

Zdroj dat: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Další finanční tipy a triky najdete na
http://www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky