Aby vaše dovolená v Maďarsku vyšla!

15.06.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Stále více Čechů považuje Maďarsko za místo, kde stojí za to strávit dovolenou.  Tato země je rájem rybářů, má proslulé termální lázně, Balaton a Budapešť. Jestli jste dostali na cestu do Maďarska "chuť", pak vám přijde vhod několik rad!

Téma tohoto týdne: Než vyrazíte na dovolenou

Jaké doklady je dobré mít s sebou?

Občan České republiky může vstoupit na území Maďarské republiky s platným cestovním pasem nebo občanským průkazem a pobývat tam bez dalšího povolení 90 dnů. Řidiči motorových  vozidel potřebují platný český řidičský průkaz a technický průkaz od vozidla. "Pokud nejsou majiteli vozidla se kterým cestují, doporučujeme vzít sebou úředně ověřené zplnomocnění k používání svěřeného vozidla," doporučila vedoucí oddělení práce s médii Ministerstva zahraničních věcí Barbora Pláničková.

Co by měli vědět řidiči?

V Maďarsku musíte platit za použití dálnic. Na čtyřech tamních dálnicích lze použít jednotnou dálniční známku. Cena čtyřdenní známky, která platí pro motocykly a motorová vozidla s hmotností do 3,5 tuny libovolné čtyři dny v týdnu, činí v hlavní sezóně od 1.května do 30. září 1270 Forintů [1000 forintů (HUF) = cca 124 Kč]. Devítidenní známka stojí 2000 forintů. "Známku je nejlepší zakoupit ihned na hraničních přechodech. Prodejní místa jsou vyznačena dopravními značkami s nápisem "Vigneta". Platit je možné nejen ve forintech, ale i v cizí měně či platebními kartami," uvedl ředitel Informačního střediska pro maďarský cestovní ruch/Maďarské turistiky v Praze András Szirányi.  Na dálnici je existence známky kontrolována kamerovým systémem a občas provádí kontrolu i policie při svých běžných kontrolách.

Jinak asi nemusím připomínat, jak důležité je dbát na dodržování předpisů. V Maďarsku nesmíte mít při řízení motorového vozidla v krvi žádný alkohol (na rozdíl třeba od Rakouska či Itálie, kde jsou limity půl promile). Rychlostní omezení jsou podobná jako v České republice. Obcí můžete projíždět nejvýše padesátkou, mimo obec lze jezdit až rychlostí 90 km/h a po dálnici stotřicítkou. "Policista může na místě vyměřit pokutu v maximální výši 10.000 forintů. V rámci přestupkového řízení mohou pokuty dosáhnout 60.000 nebo 100.000 forintů, záleží na povaze přestupku," řekl András Szirányi. Za řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu může být vydáno rozhodnutí o ještě přísnějším trestu. Závažná porušení pravidel silničního provozu mohou vést až k odebrání řidičského oprávnění.

Kolik peněz si vzít s sebou?

Na tuto odpověď je složité dát nějakou konkrétní odpověď. Všeobecně lze říci, že se ceny v Maďarsku pohybují na srovnatelné úrovni jako v ČR. "Turista, který si pobyt se stravou a všemi dalšími vedlejšími službami předplatil už doma, by si na přilepšenou nějakým tím nápojem či v případě, že chce vyrazit za zábavou, mohl vzít navíc částku, která by v přepočtu odpovídala tomu, co by utratil v domácím letovisku," sdělil ředitel Informačního střediska pro maďarský cestovní ruch/Maďarské turistiky v Praze Szirányi. V Cestovní kanceláři Hungariatour doporučují klientům se zajištěným ubytováním a stravou, aby si brali od dvou do tří tisíc forintů na den.

Jestliže nebudete mít zajištěno ubytování, tak počítejte s vydáním 2500 - 6000 forintů za noc v ubytovně či penzionu. V korunách se jedná zhruba o rozpětí od 300 do 725 korun. Pokud nebudete mít předem hrazeno ani stravování, potom vězte, že za kompletní menu v restauraci vydáte 1500 až 3000 forintů. Abyste v Maďarsku nežíznili, tak si můžete vzít další peníze na tamní lahvové pivo. Jeho cena se v obchodech pohybuje mezi 80 a 350 forinty. "V Maďarsku je pivo o něco dražší než v ČR, zatímco víno se dá pořídit levněji," upozornil András Szirányi. Kdybyste si zase chtěli koupit litr mléka nebo kilový bochník chleba, zchudne vaše peněženka v průměru o 100 forintů (tedy asi 12,50 Kč). 

Toho, kdo se do Maďarska vydá autem, budou zřejmě zajímat tamější ceny za litr benzínu a nafty. Litr bezolovnatého benzínu 95 vás tedy podle posledních údajů Ústředního Automotoklubu vyjde na 239,50 forintů (v přepočtu asi 29 Kč), litr "98" stojí 248,50 forintů (cca 30,50 Kč) a stejné množství nafty pořídíte za 213,00 HUF  (cca 26,50 Kč).

Co stojí za to si koupit?

"Návštěvníkům Maďarska bych každopádně doporučil vyhledat některý z výrobků zvaný Hungaricum. Jedná se o výrobek, který je čistě maďarského původu a není možno se s ním setkat jinde. Do této skupiny produktů patří především znamenitá maďarská vína, vynikající ovocné pálené destiláty z meruněk, třešní a hrušek, bylinný likér Unicum, uherský salám Pick, několik druhů čabajek a paprikové koření," poradil András Szirányi.

Kde měnit koruny za forinty?

Směnit koruny za maďarský forint není v Česku tak jednoduché jako směnit koruny za eura. Forint totiž nemají v nabídce zdaleka všechny banky a směnárny. V následujícím výčtu naleznete instituce, které HUF prodávají (v závorce kurs valuta-prodej k 14.6.2004, údaj nezahrnuje směnárenské poplatky):

  • Deviza - Divišek (100 HUF = 12.540)
  • Všeobecná úvěrová banka (12.685)
  • Česká spořitelna (12.690)
  • Raiffeisenbank (12.750)
  • Volksbank (13.010)

Pokud jde o směnárenské poplatky, tak je v této souvislosti možná užitečné dodat, že v období od 1. června do 30. září poskytuje nákup a prodej valut bez poplatku Raiffeisenbank. Ve stejné době nebude prodej valut zpoplatňovat ani Česká spořitelna. Akce se vztahují na více měn, maďarský forint nevyjímaje.

Na čem můžete ušetřit?

Peníze vám v Maďarsku ušetří mezinárodní platební karta. V případě jejího použití při placení v obchodech, hotelích či na letišti neplatíte své bance ani haléř poplatku. Šetřit můžete také s takzvanou Budapešťskou kartou. Lze ji zakoupit v  metru, turistických informačních kancelářích, vybraných cestovních kancelářích a hotelích. "Kartu s platností 72 hodin si turisté mohou pořídit za 5.450 forintů, karta s platností 48 hodin stojí 4.350 HUF," uvedl zástupce budapešťského turistického centra Varsch Csaba.  Budapešťská karta je turistickou permanentkou, která návštěvníku Budapešti zajišťuje neomezené použití veřejných dopravních prostředků hlavního města zdarma, volný vstup do desítek muzeí a dalších pamětihodností, snížené vstupné na kulturní programy a další výhody. Síť míst, které ji přijímají, je rok od roku širší. Permanentku je možné koupit i v Česku - například v pražské Cestovní kanceláři Marvel. Karta s platností 48 hodin vyjde na 566 korun, permanentka s o den delší platností stojí 699 Kč.

Co můžete do Maďarska s sebou vézt? Co můžete přivést?

Osoba, která převáží přes hranice Maďarska forinty, valuty, šeky, mezinárodní poštovní poukázku, cenné papíry nebo jiné platidla v celkové hodnotě přesahující 1 milion forintů (cca 4.500,- USD), musí tuto skutečnost písemně nahlásit celním orgánům.

Jinak není žádným způsobem omezen převoz věcí nakoupených pro osobní potřebu. Výjimkou je alkohol a tabákové výrobky. Ty lze převážet pouze v následujícím množství:

  • 800 ks cigaret
  • 400 ks cigárek
  • 200 ks doutníků
  • 1 kg tabáku
  • 10 litrů tvrdého alkoholu
  • 20 litrů likéru
  • 90 litrů vína
  • 110 litrů piva

Zdroj: Internetové stránky ministerstva zahraničních věcí

Informace, které se vám mohou hodit:

Kontakt na Českou ambasádu v Maďarsku:
Ambassade de la République Tcheque
Rózsa útca 61
Budapest
Telefon: 01-3510539
Fax: 01-3519189

Důležitá telefonní čísla:
Záchranka: 104
Hasiči: 105
Policie: 107 nebo 112

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality !

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: FinTriky