Do časů stavitelů pyramid

18.06.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Egypt, země, která na nás dýchne neopakovatelnou  atmosférou minulosti. Pokud jste se i vy rozhodli načerpat něco z této zvláštní atmosféry a vyrazit na dovolenou do Egypta,  máme pro vás připraveny informace, které jistě oceníte…

Téma tohoto týdne: Než vyrazíte na dovolenou

Jaké cestovní doklady s sebou
Pro vstup na území Egypta je vyžadován cestovní pas s platností nejméně tři měsíce po ukončení platnosti uděleného víza.

Bez víza se neobejdete
Při cestě na zahraniční dovolenou je třeba počítat, že do některých zemí bude třeba si vyřídit vízum. Tato povinnost se vztahuje také na cesty do Egypta. Vízum získá žadatel na Velvyslanectví Egyptské arabské republiky v Praze na adrese: Pelléova 14, 160 00 Praha 6 – Bubeneč, tel. (02) 2431 1506.
Od roku 2002 mohou občané ČR získat za poplatek vízum také na mezinárodním letišti v Káhiře, příp. na dalších vstupních místech (letištích) do země. Přesto však bude lepší vízum získat ještě v ČR, neboť některé letecké společnosti vyžadují pro vstup na palubu letadla prokázat se platným vízem. Aktuální informace o vízové problematice lze získat na Velvyslanectví Egyptské arabské republiky v Praze.
Přihlašovací povinnost při pobytu přesahujícím sedm dní byla pro české občany  zrušena v roce 1996.

Dovoz a vývoz
Při cestě do Egypta je třeba  se vyvarovat dovozu potravin, alkoholu, pornografie, zbraní a všech druhů drog.  Stejně jako je omezen dovoz, je přísně zakázán vývoz památek a  také zlata v nezpracované podobě.

Od našeho vstupu do Evropské unie platí jiná pravidla i pro dovoz na území EU (tedy i ČR) ze třetích států. Zboží, které je na území EU dováženo příležitostně a které je vzhledem k druhu a množství určeno výlučně k osobní potřebě nebo spotřebě příjemce nebo cestujícího a členů jeho domácnosti nebo má být předáno jako dar, může osoba vstupující na území EU dovézt zboží:
Osvobozeného dovozního cla (a také od dalších poplatků) s úhrnnou vlastní hodnotou nepřesahující:

  • 175,- Euro u každého cestujícího  staršího 15 let
  • 90,- Euro u každého cestujícího do 15 let

V rámci výše uvedených limitů  je každému cestujícímu osvobozeno od cla nejvýše toto množství následujícího zboží:

a) tabáku a tabákových výrobků

  • 200  kusů cigaret,
  • 100  kusů cigarillos (doutníky o hmotnosti nejvýše 3 gramy na kus),
  • 50    kusů doutníků,
  • 250  gramů tabáku na kouření, nebo
  • úměrná souprava těchto tabákových výrobků,

b) alkohol a alkoholické  nápoje:

  • destiláty a lihoviny se skutečným obsahem alkoholu vyšším než 22 % objemových; nedenaturovaný ethylalkohol s obsahem alkoholu 80 % objemových nebo více: 1 litr, nebo
  • destiláty a lihoviny, aperitivy vyrobené z vína nebo alkoholu, tafia, saké nebo podobné nápoje s obsahem alkoholu nepřevyšujícím 22% objemových; šumivá vína, likérová vína: 1 litr nebo úměrná souprava těchto výrobků, a
  • nešumivá vína: 2 litry;

c) parfémy: 50 gramů, nebo  toaletní vody: 0,25 litru.

zdroj: http://www.cs.mfcr.cz/

Zdravotnictví, ošetření, nemoci
Na dovolenou do Egypta si určitě nezapomeňte před cestou uzavřít cestovní pojištění. I když se zdravotnický systém v Egyptě opírá o síť státních a soukromých nemocnic, cizincům jsou doporučovány služby soukromých nemocnic, které jsou sice stále podstatně nákladnější, avšak péče a služby jsou na mnohem vyšší úrovni než ve státních zařízeních. A cena za lůžko v soukromé nemocnici je vysoká, a právě proto je vhodné uzavřít zdravotní pojištění pro cesty do zahraničí v ČR.  Které pojišťovny a jaká pojištění nabízí se můžete podívat zde.
Návštěvníkům Egypta je také doporučováno kromě běžných očkování v ČR (tetanus, polio) také očkování proti žloutence typu A a B a dále je doporučeno očkování proti břišnímu tyfu a meningitidě A, C.

Cesty autem
Cestování vlastním vozem do Egypta je spojeno s řadou byrokratických obtíží a vstup do země je relativně finančně náročný. V případě pronajmutí auta je vyžadován mezinárodní řidičský průkaz, fotokopie cestovního pasu a složení částky (garance), nebo ponechání např. kreditní karty do zástavy za zapůjčené vozidlo.

Peníze, měna
Měnou Egypta je egyptská libra (LE), která se dělí na 100 piastrů (PT). Doporučujeme vyměnit si menší částku na letišti ihned po příletu.
Institut povinné směny valut neexistuje. Valuty je možné směnit v bankách a ve velkých hotelích. Téměř všude lze platit USD, místní měna Vám poslouží hlavně na spropitné anebo na platbu nápojů v hotelu. Aktuální kurzy dolaru naleznete zde.

Velvyslanectví České republiky v Egyptě
Embassy of the Czech Republic
4, Dokki Street, 12511 Giza, Cairo
tel:  00202/7485531, 7485469, 7485833,7486550, 7484086, 7486334
fax:  00202/7485892
e-mail: cairo@embassy.mzv.cz
www: www.mzv.cz/cairo


Důležité telefony
• stálá služba policie: 122
• turistická policie: 126
• hasiči v Káhiře: 125
• hasiči v Alexandrii: 180
• první pomoc, ambulance: 123

Bezpečnostní situace - islám
Muslimové, Egypťany nevyjímaje, jsou velmi citliví na některé projevy evropského chování, které urážejí jejich náboženské cítění.
Proto je třeba upozornit na vhodné oblékání zejména dívek, které by mělo být oproštěno od nošení krátkých kalhot, dámských šatů bez ramínek, hlubokých výstřihů apod.
Za nevhodné je považováno také pití alkoholických nápojů na veřejnosti a některé v Evropě běžné společenské projevy, jako je vodění žen za ruku, polibky na veřejnosti atd.

Zdroj dat: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky