Předvýsledkové divadlo amerických firem

15.04.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Neoficiální start dalšího kola výsledkové sezóny US firem je již za námi a investoři se logicky ptají, co mají do dalších týdnů očekávat. Hned na úvod si řekněme základní fakt, a sice že odhady výsledků šly v průběhu prvního kvartálu kontinuálně níže.

Jde již o známou praxi, kdy firmy nastavují očekávání trhu různými prohlášeními na nižší úroveň a je pro ně pak mnohem snazší takto konzervativní očekávání překonávat. V současnosti tak trh očekává, že došlo k meziročnímu poklesu čistých zisků firem z indexu S&P 500 o 1,8 %. O tom, jak nízké je současné očekávání, svědčí i fakt, že meziroční pokles zisků byl k vidění naposledy v roce 2009.

Nejsilnější meziroční poklesy zisků by přitom měly vykázat firmy z finančního, technologického a energetického sektoru. Čím skeptičtější je očekávání, tím větší je šance na případné pozitivní překvapení, přičemž negativní překvapení již nemívá takovou sílu. Z toho vyplývá, že právě firmy z technologického či finančního sektoru se mohou ukázat jako vhodné ke spekulacím na lepší než očekávaná data.

Obdobně tomu přitom bylo již při výsledkové sezóně za 4Q loňského roku. Také se průběžně snižovalo očekávání trhu, a to jen aby mohlo být snáze překonáno. Z firem v rámci indexu S&P 500 dokázalo překonat očekávání 61 % firem na úrovni tržeb a dokonce 71 % firem na úrovni čistého zisku. Celkem se přitom společnostem meziročně navýšil čistý zisk o 2 %, přičemž největším dílem se na tomto růstu podílel finanční sektor.

Kromě samotných suchých čísel však investory zajímá i výhled firmy na další období a zde trh prozatím není ani trochu skromný. V současnosti totiž pracuje s očekáváním meziročního růstu čistých zisků firem, opět v rámci indexu S&P 500, o 3,7 % pro 2Q, o 7 % pro 3Q a dokonce o 13 % pro 4Q letošního roku. Ani tato praxe není nijak neobvyklá. Se stále delším horizontem výhledu jsou tradičně očekávání více a více optimistická. S přibližováním k těmto obdobím však průběžně dochází ke korekcím a výhled růstu zisků se normalizuje.

Při pohledu na úrovně indexu S&P 500 je přitom jasné, že trh nutně potřebuje vidět alespoň uspokojivé korporátní výsledky a ne příliš pesimistické výhledy. Pohybujeme se totiž stále poblíž nejvyšších hodnot, kterých kdy tento index dosáhl.

Autor článku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE