Směnárny jsou lepší než banky. Ale jak kdy.

17.06.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Dlouho očekávaná doba letních dovolených je konečně tady. Tisíce z nás letos opět vyrazí do zahraničí a budou potřebovat vyměnit české koruny za cizí měnu. Kolik zaplatíte na směnárenských poplatcích? A co výběry z bankomatu na místě?

V horečných přípravách na dovolenou se často velice snadno zapomene na výměnu peněz. Ale právě tato záležitost by se zcela určitě neměla zanedbat. Je potřeba dobře zvážit kolik, kde a za kolik vyměnit. Je lepší vyměnit peníze v bance nebo raději ve směnárně? Jak vysoké jsou směnárenské poplatky a kde mají nejvýhodnější kurzy? A co když peníze na dovolené přece jen dojdou? Vyplatí se vybírat z bankomatu přímo v místě pobytu nebo se raději spolehnout na pouliční směnárnu? Spousta otázek na které je občas velmi těžké hledat odpověd.

Nejprve se ale podívejme poněkud blíže na samotný kurzovní lístek. Co vlastně chceme? Devizy, valuty, nákup, prodej, střed – spousta pojmů a kdo se v tom má vyznat. Neztrácejte hlavu. Není to tak složité. Pokud jedete do zahraničí a chcete mít u sebe hotovost dané měny, pak potřebujete valuty. Valuty jsou totiž hotovostní peníze, zatímco devizy jsou peníze bezhotovostní.
Tak základní rozdělení bychom měli. Teď ještě jak je to s tím nákupem a prodejem. Nejprve je potřeba si uvědomit, že se na kurzovní lístek musíte podívat z pohledu směnárny. Když tedy chcete získat zahraniční měnu, musí vám ji směnárna prodat. Pojem prodej představuje informaci, za kolik směnárna zákazníkům měnu prodává. Naopak nákup představuje kurz, za který směnárna danou měnu vykupuje od svých zákazníků. Střed se většinou používá pouze u bezhotovostních operací např. při placení kartou v cizině. Tento kurz leží mezi hodnotou nákupu a prodeje. Tak a máme to. Chcete-li si vyměnit ve směnárně české koruny za zahraniční měnu, pak položka valuty prodej je ta pravá.

Výměna ve směnárně

Brát si s sebou na dovolenou peníze v hotovosti je sice nemoderní, ale bohužel se bez alespoň malé částky neobejdeme. Ne v každém obchůdku a restauraci můžete použít platební kartu, a tak nezbývá nic jiného než si peníze před cestou vyměnit. Nejvýhodnější kurzy pro nákup valut vám většinou nabídnou pouliční směnárny, které jsou ve větších městech skoro na každém rohu. Občas se dokonce stane, že vám obchodník nabídne kurz ještě výhodnější, než jaký je uveden na jejich vývěsce. A ti, kteří rádi smlouvají to mohou klidně zkusit a docela často také uspějí.

U většiny směnáren klienti neplatí žádný poplatek za směnu a minimální částka transakce není nijak omezena. A pokud cestujete letadlem, můžete si peníze vyměnit na poslední chvíli přímo na letišti. Bohužel kurzy ve zdejších směnárnách bývají o hodně vyšší než jinde.

Výměna v bance

Pro peníze se můžete vydat také do banky. Kurzy jsou sice méně výhodné, ale zase máte jistotu, že nenarazíte na nějakého podvodníka. Většina banky si navíc za směnu účtuje poplatky, jejichž výše závisí měněné částce. Většinou se poplatky pohybují ve výši 1 či 2 procenta z objemu směny.

Tak například pro GE Capital Bank a Živnostenskou banku platí 2 %. Komerční banka má pro prodej cizích bankovek a mincí 1 %, stejně tak jako ČSOB.
HVB Bank rozlišuje poplatky za směnárenské operace podle toho, o jakou  měnu se jedná - 2% pro EUR a USD, 3% pro GBP, DKK, NOK, SEK a CHF, 4% pro AUD, JPY, CAD, SKK a BAM.
"Klienti Citibank mají směnu korun na zahraniční měnu na přepážce banky zdarma. Neklinetům je účtována částka 1,5 % ze směňované částky, min. 30 Kč. Hotovostní výběr z cizoměnového účtu na pobočce banky je zpoplatněn částkou 0,5% z vybírané částky, min. 50 Kč." říká Andrea Machálková ze Citibank.
Jednou z výjimek je například Raiffeisenbank. Jak nám sdělila její tisková mluvčí Romana Kubálková „Raiffeisenbank má na období letních dovolených speciální akci. Od června do září budou směnárenské operace bez poplatku.“ Akce se vztahuje na tyto vybrané měny: EUR, SKK, HUF, HRK, SIT. Jinak je standardně poplatek za směnárenské operace 1 % z hodnoty částky, min. 50 Kč a max. 1000 Kč.
Nákup a prodej valut zdarma nabízí také Volksbank, a to dokonce celoročně (EUR, HRK, HUF, SKK, USD, AUD, CAD, DKK, GBP, CHF, JPY, NKK, SKK).
Od června až do konce září nabízí prodej cizí měny v hotovosti za české koruny zcela zdarma i Česká spořitelna. Bezplatný prodej hotovosti v cizí měně se týká všech běžných evropských měn včetně chorvatské měny (HRK) a samozřejmě amerických dolarů. Česká spořitelna si neúčtuje žádný poplatek za prodej cizí měny v průběhu celého roku, pokud částka přesahuje minimální výši 10 tis. Kč.

Pokud nemáte celou částku, kterou chcete vyměnit v hotovosti musíte si ji nejprve v bance vybrat a v tom případě vám banka navíc napočítá také poplatek za výběr hotovosti na přepážce. Proto pokud máte dostatečný limit, je lepší vybrat peníze nejprve z bankomatu a teprve poté jít do bankovní směnárny.

Výměna v zahraničí

Peníze vyměněné před cestou do ciziny ale někdy nemusí stačit. Pak jednou z možností je porozhlédnout se ve svém okolí po nějaké směnárně. I v tomto případě se vyplatí srovnat si několik nabídek, než peníze skutečně vyměníte. Ve většině turistických center není s výměnou peněz žádný problém. Musíte ale mít eura nebo dolary. S českými korunami málokde pochodíte. Výjimkou je snad jen Chorvatsko.

Většina zahraničních bank a také některé směnárny vyžadují při směně předložit cestovní pas, jako doklad totožnosti. Za výměnu v bance však zaplatíte  vysoké poplatky.

Výběr z bankomatu

Další možností, a někdy i výhodnější, je výběr prostřednictvím platební karty z bankomatu. Na poplatcích vás to vyjde minimálně na stokorunu navíc, ale pravděpodobně to i přesto bude méně, než byste zaplatili bance. Při výběru z bankomatu zaplatíte obvykle určité procento z vybírané částky, ale u některé banky i fixní poplatek. Je tedy lepší vybírat vyšší částky, ale musíte dávat pozor na limit vaší karty a také na to, abyste měli na účtu dostatek peněz.

Další možností jak si hotovost pořídit, je tzv. cash advance. Což znamená, že si můžete z karty vybrat peníze přímo na pobočce banky v zahraničí.  Musíte však počítat s tím, že za tento výběr zaplatíte minimálně stejně vysoký poplatek jako za výběr z bankomatu, většinou však ještě více.

V některých zemích je dokonce možné vyměnit peníze ve směnárenských automatech umístěných přímo před bankami. Kurzy jsou však vyšší.

Poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí u vybraných bank
(Zdroj: Banky k 16.6.2004)

Banka

Výběr z bankomatu v zahraničí

Česká spořitelna

100,- + 0,5 %

ČSOB

80,- + 0,5 %

eBanka

1,5 %, min. 140,-

GE Capital Bank

100,- + 0,5 %

Interbanka

80,- + 0,5 %

HVB Bank

100,- + 0,5 %

Komerční banka

1 %, min. 100,-

Poštovní spořitelna

80,- + 0,5 %

Raiffeisenbank

1 %, min. 125,-

Volksbank

75,- + 0,5 %

Živnostenská banka

105,- + 0,5 %

 

Paní Helena Matuszná z odboru Firemní komunikace České spořitelny nám prozradila, že „klienti České spořitelny mohou vybírat hotovost ve všech bankomatech skupiny Erste Bank v zahraničí za zvýhodněný poplatek 25 Kč + 0,5 % z vybírané částky.“
 
 
Jedna rada závěrem

V každém případě je nejvýhodnější platit v obchodech, hotelích a restauracích přímo platební kartou. Transakce je zdarma a navíc je účtována výhodnějším devizovým kurzem střed. Ušetříte tak nejen na poplatcích za směnu, ale také získáte výhodnější přepočítací kurz.

Autor článku

Renata Pražáková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ