Dovolená na hypotéku? Proč ne, ale…

23.06.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Chtěli byste si splnit svůj sen a podniknout cestu kolem světa? I tento sen se vám může splnit s využitím hypotečního  úvěru. A již několik bank, tyto neúčelové, tzv. americké hypotéky nabízí a tak si stačí jen vybrat a sbalit kufry…

Téma tohoto týdne: Dovolená na dluh

Ne všichni na dovolenou šetří. Někteří raději dají přednost možnosti si na dovolenou půjčit a potom ji splácet. O  některých možnostech financování dovolené půjčkami jsme vás již informovali v předešlých článcích tohoto týdne. Dnes tu máme nabídku pro ty náročnější, kteří si chtějí dopřát dovolenou i v řádu několika statisíc korun…

Nový zákon o dluhopisech umožnil bankám poskytovat hypoteční úvěry, které již nejsou vázány na pořízení nemovitosti. Banky samozřejmě této možnosti využily a připravily pro klienty hypotéky, které lze čerpat na cokoli, tedy ne pouze na investice do nemovitostí.

A proč dát přednost hypotéce před jiným úvěrem? Odpověď je jednoduchá, tyto úvěry na rozdíl například od spotřebitelských mají většinou nižší úrokové sazby a pokud by se jednalo o vyšší úvěr, také banky nabízí delší dobu splatnosti a z tím i nižší splátky.

Dovolená na hypotéku má také jistá omezení
Ačkoli mohou k pořízení dovolené na hypotéku lákat nižší úrokové sazby, je třeba počítat s tím, že banky mají stanoveny minimální výše úvěru, které půjčí. Představa, že vám banka půjčí, třeba 50 tisíc je totiž mylná. Většinou se jedná o částky v řádu i stovek tisíc korun. A potom tedy již také splátky nebudou právě nejmenší.

Střechu nad hlavou nebo dovolenou?
Budoucnost je nevyzpytatelná! Myslete proto i na možnost, že se můžete dostat do situace, kdy pro vás bude obtížné splácet. Proč o tom mluvíme? Protože základem pro poskytnutí hypotéky je její zajištění nemovitostí v osobním vlastnictví, a tou pro většinu bude asi vlastní dům nebo byt. Pokud se tedy člověk dostane do problémů a nebude moci splácet úvěr, je zde riziko, že by v tom nejhorším případě mohl přijít i o střechu nad hlavou. A tu asi žádná sebe úžasnější dovolená asi těžko může nahradit!

Banka

Úvěr

Min. úroková sazba

Výše úvěru

min

max

Česká spořitelna

Neúčelový  a účelový HÚ

7,9% /
6,8% p.a.

150000 Kč

Cenou zastavené nemovitosti, bonitou klienta

ČMHB

Americká hypotéka

od 5,4% p.a

200000 Kč

Do 70% ceny obvyklé zastavené nemovitosti, max 1 mil Kč

HVB Bank CR

HU Speciál

od 4,83% p.a.

400000 Kč

Do 60% ceny obvyklé zastavené nemovitosti, max 2 mil Kč

Komerční banka

Garant

od 9,96% p.a.

200000 Kč

Do 50 % ceny obvyklé zastavené nemovitosti, max 1 mil Kč

Raiffeisenbank

Univerzál

od 7,0% p.a.

100000 Kč

Do 50 % ceny obvyklé zastavené nemovitosti, max 2 mil Kč

Živnostenská banka

Úvěr zajištěný nemovitostí

od 6,8% p.a.

800000 Kč

Do 60% ceny obvyklé zastavené nemovitosti, max 5 mil Kč

Zdroj: banky

Co říci na závěr
Je otázkou kolik lidí bude ochotno zastavit střechu nad hlavou, aby si splnilo sen o super dovolené. Asi jich moc nebude, přesto i toto je možnost, jak si na dovolenou půjčit. O tom jak mnoho budou tyto úvěry využívány k placení dovolené je zatím předčasné mluvit, neboť s touto nabídkou banky teprve začínají a navíc ani nebudou mít přehled o tom, na co peníze klienti využili… jedná se totiž o neúčelové hypotéky, kdy banky nezjišťují, na co klienti úvěr použijí.

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky