Co týden dal?

18.06.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nemáte čas sledovat, co se celý týden děje? Nevadí! I tentokrát pro vás máme připraven souhrn nejzajímavějších nejen ekonomických událostí ze světa a z domova, ale i z našeho serveru za právě uplynulý týden.

Posledních 7 dní ve světě

Evropští voliči vyjádřili ve volbách do Evropského parlamentu především silnou nedůvěru svým národním vládám, když vytrestali vládnoucí strany a současně se hromadně stranili volebních uren.

Většina zemí, které 1.května vstoupily do Evropské unie, zaznamenala minulý měsíc výrazně vyšší inflaci, když v souladu s bruselskými pravidly zvedly některé daně a cla.

Průmyslová výroba eurozóny stoupla v dubnu meziměsíčně o 0,2 procenta, tedy méně, než se čekalo, zatímco v březnu po revizi vzrostla o 0,3 procenta. Ukázaly to ve čtvrtek údaje statistického úřadu Eurostat.

Na seznamu nejdražších měst světa se letos udrželo nejvýše japonské Tokio a na druhou příčku se vyšplhal Londýn před Moskvu. První padesátku nejdražších měst uzavírá Praha, která je pro cizince již levnější než Bratislava. Průzkum srovnává životní náklady z hlediska zaměstnanců zahraničních firem a měří přes 200 různých položek od potravin přes zábavu po náklady energie a dopravy.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters 

Posledních 7 dní u nás

Nejvíc preferenčních hlasů mezi kandidáty na europoslance získal lídr komunistů Miloslav Ransdorf. Z voličů KSČM zakroužkovalo jeho pořadové číslo přes 142.000 lidí, tedy zhruba 30 procent. Druhý skončil lídr ODS Jan Zahradil s téměř 130.000 preferenčními hlasy hlasy, což představuje 18,5 procenta voličů občanských demokratů. Na pomyslný bronzový stupínek vystoupila novinářka Jana Bobošíková - dvojku u jejího jména na kandidátce hnutí Nezávislí zakroužkovalo přes 99.000 lidí, což je 52 procent voličů tohoto uskupení. Dostala víc hlasů než jednička Nezávislých Vladimír Železný, jemuž přednostní sympatie vyjádřilo necelých 63.000 lidí.

Ministr obrany Miroslav Kostelka podepsal v pondělí se švédskou resortní kolegyní Leni Björklundovou smlouvu o pronájmu stíhaček JAS-39 Gripen. První letouny by tak mělo mít Česko k dispozici v dubnu 2005.

Úrokové sazby České národní banky zřejmě v červnu zůstanou na současných historických minimech, ale zpřísnění měnové politiky může přijít už za měsíc nebo dva, ukázal ve čtvrtek průzkum agentury Reuters.

Dva týdny se premiér Vladimír Špidla neúspěšně snažil přesvědčit ministra spravedlnosti Karla Čermáka, aby nerezignoval na svou funkci. Čermák potvrdil, že odstupuje, neboť nesouhlasí s odebráním 13. a 14. platů soudcům. Václav Klaus již jeho demisi přijal.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters 

Posledních 7 dní na našem serveru

Hledáte aktuální informace o penzijních fondech? Chcete vědět jak vysoké zhodnocení připíší jednotlivé penzijní fondy za rok 2003? To vše a ještě mnohem více najde sekci Penze.

Tento týden jsme pro Vás zaktualizovali v sekci leasing a splátky seznam leasingových společností a splátkových společností. Naleznete zde nejenom názvy a adresy všech firem patřících do ALS, ale i jejich telefonní a faxová čísla, e-maily a webové adresy.
 
V sekci daně si můžete porovnat výši DPH nově přistoupených zemí do Evropské unie. Je zde uvedeno všech deset zemí: Česká republika, Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovinsko a Slovensko.

Chcete vědět, která banka či směnárna nabízí dnes nejvýhodnější valutové a devizové kurzy? V sekci Bankovnictví jsme pro vás tento týden připravili rozšířenou aplikaci kurzovních lístků. Nový systém vám umožní vypsat si kompletní kruzovní lístek jednotlivých bank, směnáren a ČNB, a to i do minulosti včetně vývojového grafu. Navíc si můžete přehledně srovnat jejich nabídky a vybrat si tu nejlepší.

Červen je měsíc, ve kterém středo- i vysokoškoláci končí studium. Možná mají práci již zajištěnu nebo ji teprve začnou hledat. V druhém případě určitě stojí za to zhodnotit vlastní znalosti a dovednosti a zvážit možnost stát se podnikatelem.  O tom, že podnikat může každý, si přečtěte v rámci Studentského zpravodaje v dolní pasáži stránky http://student.finance.cz !
O tom, proč vůbec začít podnikat a jak zažádat o živnostenský list, se můžete dovědět nově zde.
Jestli se z Vás může stát skvělý podnikatel, to rychle zjistíte po kliknutí sem
Jak se ucházet o volné místo? Jak napsat žádost o zaměstnání se dozvíte na této stránce.

Fin Triky

Stejně jako minulý týden jsme se i tento týden ve FinTricích věnovali zemím, do kterých rádi jezdíte na dovolenou. Přečíst jste si mohli spoustu důležitých informací, které vám jistě pomohou vyhnout se problémům v zahraničí. Nyní vás již nic nepřekvapí např. na Slovensku, v Maďarsku, Francii, Tunisku či v Egyptě.

On-line prodej

Uzavřete smlouvu on-line - rychle a výhodně!

  • STAVEBNÍ SPOŘENÍ - Uzavřete on-line a získejte odměnu až 300 Kč Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady.
  • PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ - Uzavřete on-line a získejte 50 % měsíčního příspěvku zpět. Bezpečný způsob jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev.

TIP: Pokud si ve svém penzijním připojištění sjednáte výsluhovou penzi, tak můžete po 15 letech získat až 50 % nashromážděných prostředků. V případě potřeby můžete uložené peníze použít podstatně dříve než při odchodu do důchodu.

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti penzijního připojištění.

Otázka:  „Dobrý den. Chtěla bych uzavřít penzijní připojištění s výsluhovou penzí ve výši 50%(je mi 26 let). Měsíční vklad by činil 500Kč, zaměstnavatel by mi přispěl 200Kč/měsíc, tedy dohromady 700Kč. Chtěla jsem se zeptat, kolik finančních prostředků by mi bylo po 15 letech vyplaceno, v případě, že bych penzijní připojištění uzavřela u penzijního fondu Komerční banky nebo penzijního fondu České spořitelny. Započítává se do výše výsluhové penze i dotace státu? Je možné sestavit mi program zajištění budoucích příjmů bezplatně ještě před uzavřením smlouvy? Jaký by byl dopad na vložené finanční prostředky, kdybych penzijní připojištění byla nucena zrušit po deseti či patnácti letech?“

Odpověď:  „Dobrý den, první díl odpovědi je, že po 15 letech budete mít na účtu při průměrném zhodnocení 4,5% za rok částku 201 000 Kč a z toho výsluhová penze je 50%..."

...celou odpověď naleznete zde.

Anketa

Tento týden samozřejmě nemohla chybět ani pravidelná anketa. A proto, že čas dovolených je opět tu, naše anketní otázka se týkala právě dovolené a jejího financování. Ptali jsme se vás "Jak financujete svoji letošní dovolenou?" A jak vaše hlasování dopadlo?

  • Ze svých úspor  (34%)
  • Půjčím si od přátel  (18%)
  • Vezmu si úvěr  (20%)
  • Na dovolenou nejedu  (28%)

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU