Vítek chce dál expandovat v zahraničí, koupí dva realitní fondy

18.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Miliardář Radovan Vítek hodlá dál expandovat mimo český realitní trh. Letos chce majitel skupiny CPI Group koupit dva realitní fondy s aktivy ve střední a východní Evropě kolem půl miliardy eur (12,9 miliardy Kč). Vítek to řekl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

"Bylo by hloupé mít všechna vejce v jednom košíku, takže expanze do zahraničí je logických krokem,“ uvedl Vítek. Vítek už letos ovládl jednu z největších maďarských developerských firem Ablon a nyní dokončuje její úplné převzetí.

Ablon staví nákupní centra, hotely, logistického parky i kancelářské budovy a kromě Maďarska působí v Polsku, v Česku a v Rumunsku. Jakmile CPI její akcie skoupí, stáhne ji z burzy a připojí k sobě, uvedl Vítek.

V listopadu Vítek koupil 30 procent akcií oddlužované lucemburské společnosti Orco Property Group a stal se jejím největším akcionářem. Podnikatel Bloombergu řekl, že sleduje kvůli případné akvizici dalších pět firem, které jsou v podobně problematické situaci jako Ablon.

Na zvyšování svého podílu v Orco ale Vítek nepomýšlí. Podle něj se musí hrubá hodnota aktiv této firmy snížit z nynějších 1,3 miliardy eur (33,6 miliardy Kč) až o 200 milionů eur, aby začala být "realistická".

Vítek také plánuje další investice na francouzské Riviéře, v alpském středisku Courchevel a ve švýcarské Crans Montaně. V podobných luxusních projektech má nyní Vítek podle svého odhadu asi 250 milionů eur.

"Vlastním teď aktiva zhruba pět miliard eur (129 miliard korun), mám příjem z nájemného 250 milionů eur (ročně; asi 6,5 miliardy korun) a ohromnou pozemkovou banku," řekl Vítek. "To všechno nám poskytuje příležitosti k rozvoji na nejméně 30 let," řekl.

Podnikatel nevyloučil, že ve střednědobém výhledu uvede svou společnost na akciový trh. "Až bude celá tato práce hotova a když se zlepší nálada na trhu, pak o tom můžu uvažovat," řekl.

Vítek patří k nejbohatším lidem ve střední a východní Evropě. Vítkova CPI patří k největším realitním investorům v Česku. Vlastní zhruba 12.700 nájemních bytů, a je tak po společnosti RPG Byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v zemi. CPI dále kontroluje a spravuje stovky tisíc metrů čtverečních obchodních ploch a kanceláří, vlastní hotely a sklady.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK