Japonsko může vstoupit do jednání o volném obchodu v Tichomoří

20.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. dubna (ČTK) - Japonsko se může připojit k jednáním o chystané zóně volného obchodu mezi zeměmi po obou stranách Tichého oceánu. Dnes s tím vyslovilo oficiální souhlas 11 členských zemí takzvaného Transpacifického partnerství (TPP). Liberalizace obchodu je jedním z hlavních bodů plánů nové japonské vlády na obnovení růstu a konkurenceschopnosti ekonomiky.

Před týdnem se Tokio dohodlo na přistoupení k TPP se Spojenými státy, které jsou klíčovým členem aliance. Dnes Japonsko dostalo formální pozvání od všech členů TPP v rámci zasedání Rady pro hospodářskou spolupráci v Asii a Tichomoří (APEC) v Indonésii. Vedle USA jsou členy TPP Austrálie, Nový Zéland, Kanada, Mexiko, Peru, Singapur, Vietnam, Chile, Malajsie a Brunej.

Po zapojení třetí největší ekonomiky světa bude TPP zahrnovat 40 procent celosvětové produkce a třetinu světového obchodu. "Účast Japonska v jednání zdůrazní hospodářský význam TPP a jeho cíl být cestou k zóně volného obchodu Asie a Tichomoří," uvádí se podle agentury Reuters ve společném prohlášení TPP.

Japonsko se do chce přípravných jednání zapojit v červenci. Přípravné rozhovory by měly podle oficiálního harmonogramu skončit v tomto roce, podle expertů se však protáhnou do příštího roku.

Otevírání japonské ekonomiky je součástí ambiciózní strategie premiéra Šinza Abeho. Ten po svém nástupu na konci loňského roku připravil výdajový balík na podporu ekonomiky a přiměl centrální banku, aby se zavázala ukončit dlouhodobý trend deflace a podnikla k tomu razantní kroky. Nyní Abeho vláda vypracovává plán reforem na podporu ekonomického růstu včetně liberalizace obchodu. Tokio se však bude snažit o ochranu domácího trhu potravin, protože vláda nebude chtít přijít o podporu mocné farmářské lobby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK