Jak se nenechat okrást cestovní kanceláří

28.06.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Chystáte se na dovolenou a vybíráte si cestovní kancelář? Než si nějakou vyberete, zkontrolujte, zda má sjednáno pojištění insolvence pro případ, že by se dostala do úpadku.

Téma tohoto týdne: Připravte se na dovolenou

Připravili jsme pro vás pár důležitých bodů, které byste neměli opominout při výběru cestovní kanceláře. Nepodceňujte to, jde přece o vaše tolik vydřené finance.

Pojištění cestovní kanceláře
Pokud si chcete uzavřít smlouvu s danou cestovní kanceláří, požadujte předložení koncese. Cestovní kancelář, která má koncesi, je totiž vždy pojištěna, protože pojištění je jednou z podmínek pro vydání koncese. Doporučujeme Vám proto obrátit se přímo na cestovní kancelář s žádostí o předložení koncesní listiny, pokud již byla cestovní kanceláři živnostenským úřadem vydána, nebo o nahlédnutí do pojistné smlouvy. Seznam cestovních kanceláří, které nám udělily souhlas s poskytnutím informací o jejich pojištění naleznete. Při nákupu zájezdu vám cestovní kancelář spolu se smlouvou předá doklad (certifikát), který potvrzuje, že je cestovní kancelář pojištěna. Doklad obsahuje také informace o postupu v případě pojistné události.
Zákon pojištění doslova přikazuje V předchozích letech jsme byli dost často svědky problémů, které způsobila krachující cestovní kancelář svým klientům. Asi právě proto byl schválen zákon č. 159/1999 Sb., podle kterého si musí každá cestovní kancelář sjednat  pojištění insolvence, pro případ, že by se dostala do úpadku.

Pojištění podle tohoto zákona z důvodu úpadku cestovní kanceláře se sjednává pro případ, kdy cestovní kancelář klientovi, se kterým má uzavřenu smlouvu:

• neposkytne dopravu z místa pobytu v zahraničí do ČR, pokud je přeprava součástí  zájezdu
• nevrátí zaplacenou zálohu nebo cenu zájezdu, pokud se zájezd neuskutečnil
• nevrátí rozdíl mezi zaplacenou cenou zájezdu a cenou částečně poskytnutého zájezdu, pokud se zájezd uskutečnil jen z části.

Všechny zájezdy pojištěny nejsou
Zákon také stanovuje, co je považováno za zájezd a co je tedy pojištěno. Pokud si u cestovní kanceláře zakoupíte pouze letenku, není to podle zákona definováno jako zájezd a vy nejste pojištěn. Stejný problém může nastat, pokud vám cestovní kancelář připraví cestu podle vašeho individuálního požadavku, i toto není povazováno za zájezd a ani v tomto případě nejste pojištěn.

Fintrik: Zjistěte si o cestovní kanceláři něco dopředu, než jí svěříte vaše peníze. V případě nehody s nepojištěnou CK vám zbudou jen oči pro pláč!
 

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky