ČNB nečekaně zvedla úrokové sazby

24.06.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Dnešní jednání České národní banky skončilo překvapivým rozhodnutím. ČNB totiž nečekaně zvedla úrokové sazby. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od zítřka 25. 6. 2004.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes rozhodla, že zvýší úrokové sazby o 25 bazických bodů, a po téměř třech letech tak ukončila cyklus uvolňování měnové politiky.

2T repo sazba stoupně na 2,25%, diskontní sazba na 1,25 % a lombardní sazba na 3,25 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od zítřka 25. 6. 2004.

Klíčová dvoutýdenní repo sazba se tak odrazí z historického minima, kde se udržela předchozích 11 měsíců. Dostává se tím čtvrt procentního bodu nad hlavní sazbu Evropské centrální banky (ECB).

Rozhodnutí překvapilo i analytiky. Ti očekávali, že bankovní rada počká se zpřísněním měnové politiky ještě nejméně jeden nebo dva měsíce, až bude mít k dispozici nejnovější inflační prognózu.

Zvednutí sazeb oddalovala i silná koruna. Ta ale v posledních dnech oslabuje kvůli nestabilní politické situaci.

Členka bankovní rady Michaela Erbenová, ale už minulý týden naznačila, že je lépe zpřísnit politiku dříve a vyhnout se tak přehřátí ekonomiky.

Zdroj: ČNB, Reuters

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ