Co dělat, když mám nárok na výplatu prostředků z penzijního fondu?

28.06.2004 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Vznikl vám nárok na výplatu prostředků z penzijního fondu? Co teď s naspořenými penězi? Jaké máte možnosti? Musíte si peníze vybrat nebo můžete spořit dál? …

Finanční prostředky, které se po určitou dobu hromadí na individuálním účtu účastníka penzijního připojištění pocházejí nejen ze samotných příspěvků účastníka, které se pravidelně zhodnocují, ale také z příspěvků státu a případně i zaměstnavatele. Jakmile vznikne účastníku penzijního připojištění nárok na určitou dávku, musí se rozhodnout, co s naspořenými penězi udělá.

Po vzniku nároku na starobní penzi může, namísto výplaty penze, účastník požádat o jednorázové vyrovnání, spočívající ve výplatě celé finanční částky, vedené na jeho individuálním účtu. Pokud se klient rozhodne prostředky vybrat najednou, získá zpět všechny své naspořené prostředky a může je použít jak chce, případně vhodně uložit. Musí však počítat také s tím, že zaplatí daň z celého výnosu. Zároveň si může zřídit další penzijní připojištění se státním příspěvkem.

Lidé, kteří se rozhodnou pro doživotní penzi, mohou nakonec dostat od fondu i více, než si naspořili, protože uložená částka se stále zhodnocuje. Zároveň však riskují, že nestačí našetřené peníze „utratit“. V tomto případě však existuje také možnost dohodnout si ve smlouvě vyplácení pozůstalostní penze. Potom má oprávněná osoba nárok pobírat určitý počet let penzi po zemřeném.

Při vzniku nároku na invalidní penzi lze rovněž požádat o její výplatu buď formou penze nebo jednorázově.

Některé fondy umožňují kombinovat oba způsoby vyplácení. Klient si vybere určité procento zůstatku jako mimořádnou splátku a zbytek potom čerpá ve formě doživotní penze.

Klient má možnost (nikoli však povinnost) dávku vybrat. Příspěvky na penzijní připojištění si tedy může platit klidně dál a nadále mu budou přiznávány i státní příspěvky v plné výši.

Jaké druhy dávek poskytují penzijní fondy a kdy na ně máte nárok si můžete přečíst zde.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY