Ve zlínském Intersparu byl myší trus, prodejna byla uzavřena

15.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 15. května (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela prodejnu Interspar ve Zlíně - Prštném. Při úterní kontrole zde našla myší trus a ohlodané potraviny. Inspektoři zjistili pět ohnisek výskytu škůdců, čtyři na prodejní ploše a jedno v zázemí prodejny, sdělil dnes ČTK mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Protože provozovatel nedostatky promptně odstranil, inspekce souhlasila s tím, aby byl obchod dnes opět otevřen.

"Stopy činnosti hlodavců - zejména myší exkrementy a potraviny s myším požerem - byly zaznamenány v regálech se slaným pečivem, moukou, těstovinami a v sekci se zdravou výživou, bio a dia potravinami," uvedl Kopřiva. Cukrovinky rovněž viditelně okousané hlodavci inspekce našla v koši s vyřazenými a prošlými potravinami, dále inspektoři nalezli stopy trusu na paletách a u stěn ve skladu se suchými potravinami.

Dodal, že provozovatel potravinářského podniku nezajistil dodržování správné hygienické praxe včetně ochrany potravin před kontaminací a přijal zcela nedostatečná opatření na regulaci škůdců. "Inspekce proto na místě obchodníkovi uložila zákaz užívání prostor a zároveň nařídila stažení všech potravin, u kterých hrozí riziko kontaminace z důvodu přítomnosti škůdců," uvedl Kopřiva.

SZPI provozovateli, kterým je společnost SPAR Česká obchodní společnost, nařídila, aby neprodleně provedl deratizaci všech postižených prostor a zajistil úklid prodejny i zázemí. "Po kontrole splnění všech uložených opatření inspekce dnes zákaz užívání prostor v předmětné prodejně uvolnila," doplnil Kopřiva s tím, že SZPI s provozovatelem kvůli zmíněným nedostatkům zahájí správní řízení o uložení sankce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK