Jádro - investice budoucnosti?

16.05.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


O jaderné energii se v tuzemsku hovoří především v souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny Temelín. Občas se v médiích objeví i jiné zprávy, jako třeba o havárii jaderné elektrárny v japonské Fukušimě. Výroba jaderné energie, i když je možné ji považovat za bezpečnou, s sebou nese určitá rizika.

Havárie Fukušimy byla i jedním ze stimulů, proč Německo odstoupilo od jaderné energetiky (do roku 2020 mají být uzavřeny všechny německé jaderné elektrárny), kterou mají nahradit plynové elektrárny a obnovitelné zdroje. To způsobilo propad akcií RWE a E.ONu, protože jejich obchodní model byl v podstatě „vyhozen do vzduchu“.

Na tyto skutečnosti zareagovala švýcarská banka UBS, která emitovala v roce 2011 indexový certifikát zaměřený na akcie dodavatelů elektřiny, kteří operují bez jakékoli jaderné energie. Při vzrůstající oblibě alternativních zdrojů a zatracování jádra se to zdálo jako velmi dobrý nápad. Nicméně tento produkt jak rychle vznikl, ještě rychleji z trhu zmizel, neboť po něm nebyla poptávka.

Investor by učinil lépe, když by místo indexu od UBS investoval do indexů klasických dodavatelů (a výrobců) elektřiny např. STOXX 600 Utilities, jež si v loňském roce připsal zhodnocení asi 8 %.

Evropa není vše

Evropa, v rámci vlastní sebedestrukce, ustupuje od jádra, přitom další části světa v něm vidí budoucnost. Například Čína, ale i další rozvíjející se trhy stále více sázejí na energii z jádra. V současnosti je ve světě ve výstavbě asi 60 nových jaderných zařízení. Vzrůstající obliba jaderné energetiky ve světě, mimo Evropu, dává tušit, že zisky společností, které mají co dočinění s distribucí elektřiny či její výrobou budou slušné. To ostatně už nyní dokazuje třeba index S&P Nuclear Energy, který po tragédii ve Fukušimě zažil propad, ale v poslední době to vypadá na rostoucí trend.

Vhodná investice?

Investice do „jádra“ je označována za perspektivní již pěknou řádku let. Přesto však stále stojí spíše na okraji zájmu investorů. Zřejmě ji nepovažují až za tak perspektivní jako někteří analytici, anebo jen čekají na pořádnou růstovou rally, aby mohli nakoupit na jejím vrcholu. V každém případě by však investice do akcií společností distribuujících elektrickou energii či ji přímo vyrábějící neměly tvořit hlavní část portfolia. Nicméně může jít o velmi zajímavý doplněk dynamické části portfolia, který má perspektivu zajímavé výnosnosti (třeba jako biotechnologie či voda).

Nicméně když už se rozhodnete investovat „do jádra“ nastává problém jaký investiční nástroj si vybrat. V tuzemsku jich k dispozici mnoho není a ty vedené v české koruně, abyste hledali lupou, pokud je vůbec najdete. Svým způsobem participujete na výnosech jaderné technologie, když investujete do podílového fondu, jehož portfolio obsahuje akcie elektrárenských společností (např. ČEZ), což je v tuzemsku takřka každý podílový fond zaměřený na střední Evropu.

V případě, že byste chtěli investovat přímo a jen do elektrárenských společností (ať již provozují jaderné elektrárny či nikoli), můžete využít některý z indexových certifikátů či ETF. Nicméně tyto nástroje jsou primárně vedeny v euru a korunový investor podstupuje měnové riziko.

Autor článku

Evžen Fojtík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE