Než si půjdete žádat o cestovní pas...

29.06.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Od našeho vstupu do EU uplynuly téměř dva měsíce. Jak se změnilo cestování v rámci těchto zemí? Potřebujeme stále cestovní pas? Kde ho můžeme získat? Jaké doklady k žádosti potřebujeme?

Téma týdne: Připravte se na dovolenou

Od 1.5.2004 můžeme v rámci Schengenského prostoru překračovat hranice států pouze s občanským průkazem. Je možné použít pouze kartové průkazy, které byly vydány po roce 1993.

Kde získat cestovní pas

Cestovní doklad je možné získat na obecním úřadě. V hlavním městě Praze se jedná o úřady jednotlivých městských částí, ve městech Brno, Ostrava a Plzeň o magistrát příslušného dle místa trvalého bydliště. V případě, že nemáte trvalý pobyt na území ČR, Vám vydá pas obecní úřad podle posledního místa trvalého pobytu.

Jaká je platnost pasů

Cestovní pasy se strojově čitelnou zónou, u nichž vydání trvá 30 dní, je platnost deset let. V případě, že na cestovní pas spěcháte a chcete jej mít hotový do 30 dnů, pak obdržíte pas bez strojově čitelné zóny a s platností na jeden rok. U dětí, které nedosáhly patnácti let věku, se vydávají cestovní pasy na dobu pěti let.

Co přikládám k žádosti (mimo občanského průkazu) a kdo ji podává

Za dítě, kterému nebylo 15 let, musíte podat žádost Vy nebo pěstoun či vedoucí ústavu, v němž se vykonává ústavní výchova občana nařízená soudem. Je třeba si připravit doklady, které Vás k podání žádosti opravňují.
Stejně tak musí podávat žádost zákonný zástupce za občana, který je zbaven způsobilosti k právním úkonům nebo jehož způsobilost je omezena.
Je-li Váš věk v rozmezí 15 – 18 let, musíte k žádosti připojit i písemný souhlas zákonného zástupce s jeho ověřeným podpisem. Ověření je možné provést u orgánu, u nějž si žádost podáváte.

Než půjdete na příslušný úřad, připravte si doklady, které ověřují údaje uvedené na žádosti (např. OP, rodný list, …). Dále pak budete potřebovat jednu průkazovou fotografii (pro vydání pasu se strojově čitelnou zónou) nebo dvě fotografie (pro pas bez strojově čitelné zóny).

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Petra Niedlová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky