Pojistit lze i adrenalinové sporty

01.07.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Čas dovolených je konečně zde. Dovolená u moře nebo poznávací zájezd? A nebo letos zkusit něco zcela nového? Sporty, které posouvají hranice našich schopností a možností…

Cestovní pojištění může někomu připadat jako zbytečné zvláště nyní, když se Česká republika stala součástí Evropské unie a české zdravotní pojišťovny jsou povinny zpětně hradit péči poskytnutou svému pojištěnci ve státech EU. To znamená, že čeští pojištěnci mohou v uvedených zemích čerpat zdravotní péči, a to za stejných podmínek jako tamější obyvatelé, tedy včetně finanční spoluúčasti. Tato povinnost tu sice je, ale cestovní pojištění podstatně rozšiřuje možnost zabezpečení v případě cesty do zahraničí.

Cestovní pojištění aneb co lze vše pojistit

  • Základem cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh. Komerční cestovní pojištění se vyplatí uzavřít i při cestách do zemí EU a ostatních států, kde platí mezistátní dohody či smlouvy o poskytování zdravotní péče. Ušetříte tím administrativu i peníze, protože neodkladná zdravotní péče, na kterou jako pojištěnec české zdravotní pojišťovny máte v omezené míře nárok, nepokrývá převoz zpět do Česka, asistenční služby nebo vaši finanční spoluúčast na léčení. Zvláštní péči tomuto pojištění by měli věnovat vyznavači adrenalinových a outdoorových aktivit.
  • Další možností rozšíření cestovního pojištění je pojištění odpovědnosti, kdy pojišťovna hradí škody na zdraví a majetku, které způsobíte jiným osobám. Stačí trocha smůly, nepozornosti a nešikovnosti a můžete někomu způsobit značnou škodu, jejíž náhrada zvláště v zahraničí může být dost drahá.
  • Zvláště pokud nemáte uzavřeno žádné jiné úrazové pojištění, máte možnost také v rámci cestovního pojištění úrazové pojištění uzavřít. V tomto případě bude vám nebo oprávněné osobě v případě hospitalizace, trvalých následků úrazu nebo smrti vyplacena sjednaná finanční náhrada.
  • Za zmínku stojí jistě i pojištění ztráty či zpoždění zavazadel nebo pojištění stornopoplatků, které si účtuje cestovní kancelář při zrušení zájezdu a mohou nakonec vyjít téměř tak draho jako samotný zájezd.

Tak to jsou ve stručnosti možnosti, které cestovní pojištění nabízí a díky kterým je určitě výhodné ho při každé cestě do zahraničí uzavřít. Ale podívejme se na  již výše zmíněné adrenalinové sporty.

Pryč jsou doby dovolených lenošivého nicnedělání na písčitých plážích. Stále častěji jsou vyhledávány klienty nabídky na aktivně strávenou dovolenou. Patří mezi ně také outdoorové aktivity často provozované v exotických a vzdálených krajích (vysokohorská turistika v jihoamerických Andách, rafting na Zambezi, cyklopřejezd Karákoramu a Hindúkuše v Pákistánu, seakayaking na Novém Zélandu nebo sjíždění volného terénu na Aljašce na lyžích…). Pokud patříte i vy mezi vyznavače těchto aktivit, měli byste o to víc myslet na pojištění. Je možné, že na některé aktivity se vám ale nepodaří se pojistit vůbec.

Před pojištěním je třeba si položit otázku: Jaký je program a náplň vaší cesty, neboli jaké pojištění zvolit? Pokud nezvolíte správné, ztrácí cestovní pojištění  význam. Pojišťovny většinou rozlišují cesty turistické, pracovní nebo sportovní. A dále je třeba rozlišit sporty, které hodláte provozovat - standardní a rizikové, tedy ty, na které bude stačit turistické cestovní pojištění a na které již bude třeba pojištění sportovní. Právě velkou část aktivit pojišťovny zařazují mezi sporty rizikové a nebezpečné, tzv. extrémní. Na ně je buď třeba se připojistit nebo je nelze pojistit vůbec, záleží na výběru pojišťovny. Pohled na to, co je extrémní a co normální, se ovšem velmi rychle mění s časem i podle individuálního pohledu a zkušeností cestovatelů. „Ať už bude váš názor jakýkoliv, rozhodující zůstává výklad pojišťovny. Důležité je nechat si podrobně vysvětlit a popsat definice a nuance jednotlivých aktivit, podmínek pro jejich pojištění a případných výluk. Jen tak se vyhnete pozdějším nepříjemným překvapením nebo naopak zbytečným finančním výdajům,“ doporučuje Bohdan Minol z České pojišťovny.

Tip:  Cestovní pojištění lze uzavřít nejen na pobočkách jednotlivých pojišťoven, ale pokud jste v časové tísni nebo již nestihnete pobočku navštívit, je možné cestovní pojištění uzavřít také pomocí internetu. Využít můžete také naše prodejní centrum, kde naleznete i nabídku cestovního pojištění!

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky