Co dělat při krádeži peněženky v zahraničí

14.07.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Vyrazili jste si na krásnou dovolenou k moři a hned, jak jste tam dojeli, vám někdo ukradl vaši peněženku se všemi penězi? Poradíme vám, co všechno se dá v takové situaci dělat.

Téma tohoto týdne: Jak řešit problémy na dovolené

Jste právě na dovolené v zahraničí a znenadání jste se ocitli úplně bez peněz? Nejprve se zeptejte kamarádů nebo známých, zda by vám nepůjčili. Pokud neuspějete, nechte si poslat peníze přímo z Česka. Způsobů zaslání je však hodně. Vybrali jsme proto pro vás pět možností, jak si nechat poslat nebo dovézt peníze a přitom zaplatit co nejméně na poplatcích.

1. Bankovní účet a mezinárodní karta
Pokud vlastníte bankovní účet a mezinárodní kartu, nejednodušším řešením jak se dostat k penězům, je zajít v zahraničí k bankomatu a peníze vybrat. V případě, že Váš učet je prázdný, nezoufejte. Stačí v ČR nalézt a zkontaktovat někoho z příbuzných nebo kamarádů, který složí na váš účet potřebnou sumu peněz. Pokud peníze potřebujete skutečně rychle, je řekněte kamarádovi, ať vloží peníze na účet v hotovosti. Tak je budete mít k dispozici ještě tentýž nebo nejpozději druhý den. Při převodu peněz z účtu na účet, by se peníze mohly až několik dní zdržet.
 

2. WESTERN UNION
Jedním z možných způsobů je vedle služeb pošty, nebo jiného člověka či ambasády poslání hotovosti prostřednictvím specializované firmy. Specialistou na převody peněz kamkoliv na světě je od roku 1851 společnost WESTERN UNION. Už v roce 1871 představila společnost WESTERN UNION vlastní produkt „Money Transfer". Převod peněz je nejrychlejší způsob zaslání peněz po celém světě, do několika minut a bez bankovních účtů. Společnost zajišťuje mezinárodní převody peněz do více než 195 zemí a umožňuje klientům jejich výběr ve více než 150 000 lokací.

Postup zaslání peněz:

  • Váš kamarád přinese v Česku finanční obnos v CZK do kterékoli pobočky Western Union. Vybrané pobočky přijímají i platbu v USD. Vyplní příslušný formulář a předloží platný doklad totožnosti.
  • Zaplatí odesílanou částku včetně poplatku a obdrží kopii formuláře, kde je uvedeno kontrolní číslo peněžního převodu (MTCN).
  • Informuje vás, že daná částka byla odeslána na vaše jméno, popřípadě vám sdělí MTCN.

Během několika minut budou peníze připraveny k výplatě vám ve kterékoli pobočce v zemi, kde jste na dovolené.

Příjem peněz v zahraničí:

  • Přijdete do kterékoli pobočky Western Union a předložíte svůj doklad totožnosti. (Pokud jej z nějakého důvodu nemáte, prokážete se heslem, na kterém jste dohodli s odesílatelem (kamarádem).)
  • Vyplníte příslušný formulář. Pracovník Western Union ověří vámi uvedené údaje s údaji v systému.
  • Pokud vše souhlasí, finanční obnos vám bude následně vyplacen.
     

3. Nechte si peníze dovézt kamarádem
Nejlevnější možností získání peněz je, když na místo vaší dovolené jedou o pár dní později vaši kamarádi nebo známí. To pak stačí jen napsat smsku nebo zavolat a peníze máte za chvíli v ruce. Horší je to v případě, když nikdo takový nepřijede. Ale i v těchto situacích nemusíte věšet hlavu.

Zavolejte svému kamarádovi do Česka, ať požádá o pomoc řidiče autobusu nebo delegáta, jedoucího na stejné místo pobytu vaší dovolené. Ovšem pozor! Zdaleka ne každému se dá věřit, že peníze doopravdy odevzdá. Nejlepší je domluvit se, kdy a kde si peníze vyzvednete. Po předání dáte řidiči lahvinku dobrého moku a problém s penězi je vyřešen. Velkou výhodou je, že peníze se k vám dostanou přímo a velmi rychle.
 

4. Cestovní šeky
Cestovní šeky si můžete koupit buď přímo v kancelářích šekových společností, nebo v bankách či směnárnách. Dokonce i některé cestovní kanceláře je mají ve své nabídce. Za prodej šeku si společnosti účtují zhruba jednoprocentní poplatek. Šek pak můžete proměnit opět v kancelářích šekových společností, v bankách a směnárnách za zahraniční peníze prakticky po celém světě. Cestovními šeky ale můžete také přímo platit v některých hotelích, v restauracích, na letištích a v obchodech v zahraničí. Ty poznáte podle toho, že nesou logo společnosti, která cestovní šeky vydává. Přímo platit cestovními šeky je také mnohem výhodnější, vyjde vás to totiž levněji. Neplatíte žádný poplatek za použití šeku. Zatímco při proměnění šeku na hotovost zaplatíte obvykle jedno i více procent z hodnoty šeku (poplatky za proplácení šeků v jiné měně jsou vyšší než při výměně za měnu, na kterou jsou vydané).

Pokud cestovní šeky ztratíte nebo Vám je někdo ukradne, není potřeba si zoufat. O své peníze nepřijdete a v zahraničí bez prostředků rozhodně nezůstanete. Je však nutné co nejdříve tuto ztrátu ohlásit společnosti, která šeky vydala. Od okamžiku ohlášení ztráty už nese riziko vydávající společnost a nikoliv vy. K žádosti o zablokování šeků musíte předložit právě výše zmíněný prodejní list. Jestliže Vám byly šeky ukradeny, musíte předložit také potvrzení od policie. Náhradu potom obdržíte většinou zdarma a v poměrně rychlé době. Již během 24 či 48 hodim můžete mít v ruce šeky nové a v původní celkové výši.
 

5. Česká pošta
Další možností je poslání peněz z jakékoliv české pošty pomocí "Mezinárodní poštovní poukázky". Mějte však na mysli, že ten, kdo vám bude posílat peníze, bude při použití této služby potřebovat znát Vaše identifikační údaje, především adresu, na kterou se posílané peníze doručí. Nebojte se zadat příteli přímo adresu Vašeho hotelu nebo kempu. Tam vám totiž příjde složenka. S doručenou složenkou si pak jen zajdete na místní poštu a peníze si vyberete. Musíte se ale obrnit trpělivostí, neboť to bude chvíli trvat (až dva týdny). Cena je závislá na výši posílané částky. 
  

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky