Jaké dárky se dávají za dobré známky?

16.08.2004 | , Finance.cz
Domovská stránka


Školní rok teprve začíná, možná vám ale už teď vrtá hlavou, jak odměňovat své dítko za dobré známky či dobré vysvědčení. Určitý návod vám může dát následující článek!

Každé pololetí slyšíme v televizi dramatické příběhy o dětech, které se bály přinést domů vysvědčení z důvodu strachu z trestu ze strany rodičů. Výzkum společnosti STEM/MARK se zaměřil na odměny za dobré známky. Plných 83% dotázaných rodičů souhlasí s tím, aby děti dostávali za dobré vysvědčení odměnu (graf 1).

 

Graf 1

Slovní pochvala nestačí
Nejčastější odměnou za dobré vysvědčení je drobný dárek v podobě knihy, hračky, sladkostí. Tomuto typu odměny dává přednost polovina respondentů. Věcným darům v podobě mobilů, kol apod. dává přednost necelých 10%. Naopak pětina respondentů volí spíše než materiální odměnu v podobě dárku, přímo finanční odměnu. Pouze 5% respondentů zůstává u slovního hodnocení, slovní pochvaly bez jakékoliv další odměny (graf 2).

 Graf 2

Nezapomeňte na své školáky
I když 83% respondentů souhlasí obecně s odměňováním za dobré známky, pouze 66% respondentů se školáky v rodině se je chystá odměnit některou z materiálních či finančních odměn za vysvědčení (graf 3). Tento nepoměr lze částečně vysvětlit přehnanými očekáváními rodičů od školního prospěchu svých ratolestí. I tak je ovšem patrné, že  značná část rodičů nebo prarodičů si na své školáky při vysvědčení nevzpomenou, ač sami deklarují prospěšnost účinku odměny.

 Graf 3

Odměna úměrně věku školáka
V průměru se chystají rodiče nebo prarodiče vynaložit na školáky, ať už v podobě finanční nebo materiální odměny, částku okolo 450 Kč. S touto poměrně vysokou částkou je potřeba zacházet jako s obecným průměrem za všechny školáky. Je pochopitelné, že u těch nejmenších se tato částka pohybuje okolo 100-150 Kč. U těch větších potom okolo 500 Kč. Část školáků, zejména těch nejstarších, se potom může těšit na odměnu ve výši více než 1000 Kč (6%).

Závěr
Jak se ukazuje, tak moderní doba si vyžaduje i jiný vztah rodičů a dětí. Zatímco za našich dětských let nám byl odměnou za vysvědčení pobyt u babičky na vesnici a maximálně pětikoruna na nanuka, dnes jsou děti zvyklé na něco jiného. Kdo nemá mobilní telefon nebo "diskmena" je ve třídě na posměch spolužákům a tím má v této komunitě problémy. Těžko říci, zda je to dobře. Inu, jiná doba, jiný mrav.

Zdroj: Zpráva Výzkum STEM/MARK, červen 2004

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka