Autonehoda v zahraničí má svá specifika

12.07.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Cesta do zahraničí vozidlem v sobě nese riziko, že může dojít k dopravní nehodě. Ať již jste viníkem nebo poškozeným určitě se vám budou hodit následující informace, co v případě nehody dělat.

Každé vozidlo, které je provozováno musí mít povinné ručení. U havarijního pojištění to již neplatí, a protože toto pojištění není povinné, řada řidičů jej uzavřeno nemá. Havarijní pojištění začíná tam, kde končí povinné ručení. Neboli z povinného ručení se hradí škoda, kterou viník způsobí poškozenému, naopak z havarijního pojištění dostane plnění také viník nehody, pokud má toto pojištění uzavřeno. Přesto pokud se chystáte vozidlem do zahraničí měli byste zvážit možnost uzavření havarijního pojištění. Některé pojišťovny umožňují uzavřít havarijní pojištění i na kratší období než jeden rok.

Ale vraťme se k situaci, že havarujete za hranicemi, co potom?
Ať už budete viníkem nebo poškozeným, vždy k dopravní nehodě zavolejte policii a napište si jména a adresy řidičů ostatních havarovaných vozidel a svědků dopravní nehody. Policejní protokol podepište pouze tehdy, jestliže mu rozumíte a souhlasíte-li s jeho zněním, jinak do něho uveďte v češtině své vlastní vyjádření o nehodě.
Pokud jste v roli poškozeného a škoda bude hrazena z povinného ručení viníka, napište si jeho jméno, adresu a registrační číslo (SPZ) a zjistěte si, u které pojišťovny je pojištěn. Společně pak vyplňte záznam o dopravní nehodě.
Poněkud jinak je třeba se zachovat v případě, že jste dopravní nehodu zavinili vy. Richard Kapsa z České pojišťovny  doporučuje: “Pokud byste nehodu zavinili vy, bezprostředně po nehodě, nejlépe ještě v době pobytu v zahraničí, je vhodné kontaktovat příslušnou národní Kancelář povinného ručení, a dohodnout se s ní na dalším postupu, zpravidla minimálně na provedení prohlídky poškozeného vozidla. Adresy národních Kanceláří jsou uvedeny na zadní straně zelené karty – tu si rozhodně nezapomeňte na cestu přibalit.“  Po návratu z ciziny neprodleně telefonicky informujte o nehodě svoji pojišťovnu, která se postará jednak o proplacení škody poškozenému z vašeho povinného ručení, jednak o náhradu škody na vašem vozidle, máte-li uzavřené havarijní pojištění.

Před cestou do zahraničí byste si vždy měli vyžádat na přepážkách svojí pojišťovny aktuální Seznam zahraničních partnerů. I tady se lze spolehnout na pomoc asistenčních služeb, se kterými pojišťovna spolupracuje. Většinou i v rámci povinného ručení pojišťovny nabízí celou řadu asistenčních služeb, které se vztahují nejen na území ČR. Ověřte si tedy ještě před cestou, co nabízí ta vaše.

Zajímavé informace o tom jak se zachovat v případě dopravní nehody v zahraničí naleznete také na internetových stránkách České kanceláře pojistitelů. A protože při cestě do zahraničí je třeba mít při vstupu do některých zemí „zelenou kartu“ nezapomeňte si ji určitě vzít sebou. Přehled zemí, které vyžadují  nebo do kterých je vhodné mít sebou zelenou kartu  naleznete také na stránkách ČKP.

Informační středisko ČKP
Od 1.5.2004 zahájilo provoz informační středisko ČKP, kde lze zjišťovat vybrané údaje:

  • o pojištění odpovědnosti vozidel registrovaných na území České republiky,
  • o škodních zástupcích, které jmenovali pojistitelé mající oprávnění provozovat pojištění odpovědnosti z provozu vozidla v České republice pro území ostatních členských států Evropského hospodářského prostoru.

Údaje týkající se vozidel registrovaných v ostatních členských státech Evropského hospodářského prostoru, než je Česká republika, zjišťuje Česká kancelář pojistitelů prostřednictvím informačních středisek těchto členských států. Oprávněné osoby, jež mají nárok na náhradu škody v důsledku dopravní nehody, mohou prostřednictvím informačního střediska České kanceláře pojistitelů zjišťovat údaje potřebné pro navázání kontaktu s odpovědnostním pojistitelem vozidla škůdce, jeho škodním zástupcem, korespondenčním partnerem nebo dalším kompetentním subjektem. Z důvodu zahájení činnosti informačního střediska České kanceláře pojistitelů od 1.5.2004 mohou být poskytovány pouze informace související s dopravními nehodami vzniklými od 1.5.2004 (včetně).

Tip: Dříve než vyrazíte autem do zahraničí, informujte se u své pojišťovny, zda budete potřebovat do dané země zelenou kartu a zda právě vaše zelená karta, pokud je ke vstupu třeba, splňuje aktuální požadavky pro její uznání v dané zemi. Například pokud se chystáte do Srbska a Černé hory pozor: Dne 18.9.2003 Rada Kanceláří informovala všechny členské Kanceláře v systému zelené karty, že u Jugoslávie došlo ke změně názvu (nově Srbsko a Černá Hora) a zároveň změně mezinárodní rozeznávací značky na „SCG“. Přestože existuje 2-leté období od oznámení Radou kanceláří pro zavedení změn na zelenou kartu, doporučujeme motoristům, kteří budou cestovat motorovým vozidlem do Srbska a Černé Hory, aby se obrátili na svou pojišťovnu a požádali o vystavení zelené karty s novými nepřeškrtnutými písmeny  „SCG“.  (zdroj ČKP)

Další  tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky