Analýza: Stavební firmy letos čekají další výrazný pokles trhu

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. května (ČTK) - Stavební firmy očekávají další výrazný pokles stavebního trhu, sektor prý letos klesne o dalších 4,7 procenta. To je více, než firmy očekávaly na začátku roku. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví za druhé čtvrtletí 2013, kterou dnes zveřejnila výzkumná společnost CEEC Research. Oživení nečekají firmy ani v příštím roce.

"Rok 2013, a pokud nedojde k nějaké nečekané změně u veřejných zakázek, tak i rok 2014, budou dalšími roky pokračování krize českého stavebnictví. Sektor čeká na přísun chybějících velkých infrastrukturálních projektů, bez kterých se kupředu neposune. Ty ale nejsou ani připraveny, ani neprojektovány," shrnul aktuální situaci českého stavebnictví ředitel výzkumné společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

S tím souvisí i zhoršení výhledů na letošní tržby. Zatímco ještě v lednu firmy očekávaly, že jim letos tržby mírně vzrostou o 0,6 procenta, nyní už počítají s poklesem o 2,1 procenta. Větší pokles tržeb očekávají hlavně malé a střední firmy.

Pokles by se podle stavařů neměl zastavit ani za rok. Z analýzy vyplynulo, že v roce 2014 očekávají pokles kolem 0,2 procenta. Ještě v lednu ale mluvili o stagnaci trhu v příštím roce. Chybí jim totiž jakékoliv signály, které by naznačovaly možné zlepšení. "V tuto chvíli privátní drobní investoři vyčkávají na spuštění dotačního titulu nová zelená úsporám. Ti prozíravější už ani na ni nečekají. České stavebnictví téměř klesá na dno a zlepšení očekávám až tak v horizontu dvou až tří let," odhaduje Robert Mikeš, marketingový ředitel divize Weber, společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ.

Na trhu i přes nízkou poptávku stále zůstává velká spousta firem. "České stavebnictví zůstává v situaci, kdy nabídka stále převyšuje poptávku. Myslím si, že v blízké budoucnosti budeme svědky mírného růstu jak soukromé, tak veřejné poptávky. Tento růst bude skromný a nerovnováhu na trhu bohužel okamžitě nevyřeší," podotkl Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v České republice.

České stavebnictví se potýká s dlouhodobou recesí, s čímž souvisí i výrazný pokles stavebních zakázek. Loni stavební výroba v Česku klesala meziročně o 6,5 procenta, tedy dvojnásobným tempem než o rok dříve. Propad neskončil ani letos. Jen v březnu stavební výroba podle Českého statistického úřadu klesla meziročně o 20,6 procenta. Stavební produkce se v posledních letech propadla z 547,5 miliardy korun v roce 2008 na loňských 424 miliard korun. Výrazně se snížil i počet velkých stavebních firem zaměstnávajících více než 50 lidí, před čtyřmi roky jich bylo 767, zatímco loni už jen 603.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK