Orco zvýšilo čistý zisk v 1. čtvrtletí na 7,3 milionu eur

30.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. května (ČTK) - Realitní společnost Orco Property Group zvýšila v prvním čtvrtletí meziročně čistý zisk na 7,3 milionu eur (188,3 milionu korun) z předchozích 1,1 milionu eur (28,4 milionu Kč). Vyplývá to z neauditovaných výsledků hospodaření, které společnost zveřejnila na svých webových stránkách. Tržby meziročně klesly o 6,3 milionu eur na 23,1 milionu eur (596 milionů korun).

Pokles tržeb byl prý zapříčiněn hlavně výpadkem příjmů z pronájmů prodaných nemovitostí Sky Office a Rádia Svobodná Evropa. Příjmy z pronájmů tak skupině klesly meziročně o 0,8 milionu eur na 19,3 milionu eur (487,8 milionu Kč).

Nejdůležitější událostí následujících dnů budou dvě valné hromady firmy svolané na stejný den - 27. června. Na řádné valné hromadě se má volit nové představenstvo firmy. Volby však budou napjaté, protože někteří akcionáři obviňují největšího akcionáře, společnost Gamala Limited ovládanou Radovanem Vítkem, z toho, že se snaží ovládnout vedení firmy. Vítek, který ve skupině Orco disponuje téměř 30procentním podílem, se podle agentury Reuters snaží do jedenáctičlenného představenstva dosadit pět vlastních kandidátů. Mimořádná valná hromada pak bude řešit otázky týkající se akciového kapitálu společnosti. Ten by podle návrhu programu jednání měl vzrůst.

Developerská skupina Orco podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti. V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty Orka zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech. Orco Property Group loni hospodařila s čistou ztrátou 40 milionů eur (miliarda korun). Orco tak už je druhý rok v řadě ve ztrátě, přestože loni zvýšilo tržby o 65 procent na 260 milionů eur.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK